Bajden protiv Trampovih planova za distribuciju vakcina

Bajden protiv Trampovih planova za distribuciju vakcina

EPA-EFE/PETER FOLEY


Predsednički kandidat Demokratske stranke Džo Bajden pozvao je da nezavisni odbor naučnika, a ne predsednik Donald Tramp, utvrdi da li je bilo koja vakcina za korona virus sigurna i efikasna.

“Verujem vakcinama. Verujem naučnicima. Ali ne verujem Donaldu Trampu. A u ovom trenutku ni američki narod ne može to”, rekao je bivši potpredsednik u Vilmingtonu u državi Delaver.

Obraćajući se grupi novinara u pozorištu u centru grada, Bajden je predstavio svoj plan distribucije vakcina, koji predviđa da Amerikanci treba da očekuju da će dobiti vakcinu kada bude dostupna.

.  EPA-EFE/DNCC

. EPA-EFE/DNCC

Taj plan nudi smernice za to ko treba da ima prioritet u vakcinaciji, objašnjava mehanizme otpremanja i skladištenja vakcine i detaljno opisuje odgovornost u procesu na svim nivoima vlasti, prenosi Glas Amerike.

“Naučna dostignuća ne brinu o kalendarima više od virusa. Ona sigurno ne pripadaju izbornim ciklusima. A njihovo određivanje vremena, njihovo odobrenje i distribucija nikada, nikada ne bi smelo da bude poremećeno zbog političkih razloga”, rekao je Bajden.

Obraćajući se novinarima kasnije tokom dana u sali za informisanje Bele kuće, Donald Tramp je rekao da njegov izazivač na izborima ne bi trebalo da iznosi plan za distribuciju vakcine razvijene pod njegovim predsedništvom.

Povezane vesti – Crni talas

“Došli smo do te vakcine. Biće objavljena vrlo brzo”, rekao je predsednik, predviđajući da bi prva vakcina protiv Kovida 19 mogla da bude spremna sledećeg meseca.

Rekao je da je američka vlada spremna da distribuira najmanje 100 miliona doza do kraja godine.

Međutim, direktor Centra za kontrolu bolesti Robert Redfiild rekao je američkim senatorima ranije u sredu da bi vakcina mogla biti generalno dostupna američkoj javnosti u drugom ili trećem kvartalu sledeće godine, i to onima koji su najugroženiji, poput starijih osoba i onih sa postojećim zdravstvenim problemnima, zajedno sa zdravstvenim radnicima koji treba da budu prioritetni za vakcinaciju.

Povezane vesti – UŠLA U ISTORIJU: Haris prihvatila kandidaturu za potpredsednicu

EPA-EFE/JUSTIN LANE

EPA-EFE/JUSTIN LANE

Tramp je na popodnevnoj konferenciji za novinare jasno rekao da mu se ne dopada što Redfild iznosi oprezniji vremenski raspored.

“Mislim da je pogrešio kada je to rekao. To su samo netačne informacije”, rekao je Tramp.

Ranije u sredu, američki Sekretarijat za zdravstvo i socijalne službe i Sekretarijat za odbranu objavili su strategiju Trampove administracije za isporuku doza vakcine protiv Kovida 19 američkom narodu.

Povezane vesti – OBAMA: Tramp funkciju predsednika tretira kao rijaliti šou

Ali, ankete u Sjedinjenim Državama pokazuju da su brzi testovi potencijalnih vakcina na hiljadama dobrovoljaca koji se sprovode u nekoliko zemalja ostavili mnoge Amerikance sumnjičave u pogledu toga da li će bilo koja odobrena preventiva biti sigurna.

U jednoj anketi Asošijeted presa, svaki peti Amerikanac rekao je da neće primiti vakcinu protiv koronavirusa, a 31 odsto je reklo da nije sigurno da li će je primiti.

Od onih koji su rekli da se neće vakcinisati, ogromna većina rekla je da su zabrinuti zbog bezbednosti.

Zdravstveni zvaničnici kažu da je za zaštitu Sjedinjenih Država od koronavirusa oko 70 odsto potrebno ili da se vakciniše ili da ima antitela protiv bolesti.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar