Svet
02.12.2023. 22:15
Beta

Premijer Izraela

Netanjahu: "Nastavićemo rat dok ne postignemo naše ciljeve"

1
Izvor: BETA/ POOL AP / Maya Alleruzzo

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da je jedini način postizanja izraelskog cilja, uništenja Hamasa, nastavak kopnene vojne invazije u Pojasu Gaze.

Netanjahu je najavio da će se rat nastaviti dok se taj cilj ne postigne i dodao da će on takođe nastaviti da radi na oslobađanju talaca koje Hamas još uvek drži u Gazi.

"Učinićemo sve da ih dovedemo kući, da završimo tu misiju, ali takođe da uništimo Hamas i da osiguramo da nam Hamas nikada više ne bude pretnja i da ne bude grupe koja preti Izraelu iz Gaze", rekao je Netanjahu na konferenciji za novinare.

"Kažem jasno i jednostavno: nastavićemo rat dok ne postignemo naše ciljeve. Nema načina da se ti ciljevi postignu osim pobeđivanjem i nema načina da se pobedi osim kopnenom invazijom", dodao je on.

Izraelski mediji navode da su američki zvaničnici navodno upozorili Netanjahua da njegova zemlja neće nužno imati sposobnost za manevar i podršku ako se borbe nastave mesecima.

Osvrćući se na sukobe sa Hezbolahom na severnoj granici Izraela i Libana Netanjahu je ponovio da će ta libanska ekstremistička organizacija biti uništena ako započne rat s Izraelom.

"Mi delujemo na severu sve vreme protiv svih napora Hezbolaha da operišu protiv nas", rekao je Netanjahu.

On je najavio da će Izrael povratiti bezbednost i na severu i na jugu, a ako Hezbolah učini grešku i uđe u širi rat u njemu će uništiti Liban "svojim sopstvenim rukama".

Prekogranični sukobi između Hezbolaha i izraelske vojske započeli su dan posle početka rata Izraela i palestinskog Hamasa, saveznika te proiranske šiitske organizacije.

Dok je Netanjahu govorio hiljade ljudi se okupilo na Trgu talaca u Tel Avivu, pevajući izraelsku himnu na mitingu za taoce.

Na mitingu su bili prvi put taoci oslobođeni tokom jednonedeljnog primirja u ratu koje je u petak isteklo.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je da je sukob obnovljen jer je Hamas odbio da oslobodi još 15 žena i dvoje dece na osnovu sporazuma o primirju.

On je istakao da je dostignuće povratak 110 talaca, ocenivši da ni jedna vojska u svetu nije to postigla protiv "terorističke organizacije".

U napadima Hamasa na jug Izraela 7.oktobra ubijeno je preko 1.200 ljudi, većinom civila i odvedeno oko 240 talaca.

U izraelskom bombardovanju i kasnijoj kopnenoj ofanzivi do primirja poginulo je gotovo 15.000 ljudi, a od okončanja primirja broj poginulih je premašio 15.200, među njima 70 odsto žena i dece.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve