Svet
01.12.2023. 18:33
Beta

Rat u Izraelu

Hamasovci žigosali decu taoce

1
Izvor: GPO / GPO

Rođaci talaca koje su "hamasovci" oslobodili iz zatočeništva u Gazi kažu da su deca žigosana pošto su oteta sa jugu Izraela, kako bi se sprečilo da pobegnu.

Stric braće Jagila (12) i Ora Jakova (16), oslobođenih u sredu, rekao je da su ih palestinski ekstremisti žigosali koristeći izduvnu cev motora.

"Ispričali su nam kroz šta su prošli u Gazi. Te priče su užasne", rekao je Janiv Jakov, prenose izraelski mediji.

Jakov je kazao da su noge dece stavljane na izduvnu cev motora da bi ekstremisti mogli da ih pronađu ako pobegnu i prepoznaju po opekotinama.

Stric dvojice dečaka je takođe rekao da su deca drogirana, ali nije naveo čime i dodao da se sa njima loše postupalo.

Tetka Mie Šem (21) koja je oslobođena u četvrtak rekla je da joj je palestinski veterinar operisao ruku dok je bila talac u Gazi.

Kako navode izraelski mediji Mia je ranjena u ruku u napadu Hamasa na učesnike muzičkog festivala na jugu Izraela odakle je odvedena u Gazu.

Sestre Danijela i Šaron koje su se takođe ove nedelje oslobođene iz zatočeništva su ispričale da hrane nije bilo svaki dan i da nisu mogle da utole glad.

Otmičari su nastojali da pokopaju nade talaca u oslobođenje govoreći da je "Izrael odustao od njih", a oni su to i osećali, misleći da je izraelska vojska odlučila da razori sve i nisu imali pojma šta se dešava, rekao je jedan oslobođeni Izraelac.

Lekari su izjavili da su taoci oslabili u zatočeništvu i roditelji su ispričali da njihova deca instiktivno šapuću pošto su bila primorana da budu mirna tokom skoro dva meseca u zatočeništvu.

Doktor Itai Pesah, direktor Dečje bolnice Safra u Medicinskom centru Šeba, rekao je na konferenciji za novinare da su taoci "podvrgnuti mukama, fizički i mentalno".

"Osećam potrebu da se njihov plač čuje. Svet mora da zna kako je zlo i okrutno ponašanje Hamasa", rekao je doktor, ocenivši da sami bivši taoci moraju da odluče da li će ispričati šta im se desilo.

Palestinski ekstremisti odveli su oko 240 talaca, uključujući, bebe, decu, starije osobe, tokom iznenadnih napada na jug Izraela 7. oktobra i ubili preko 1.200 ljudi, većinom civila.

Od početka privremenog primirja 24. novembra oslobođeno je 105 civila iz zatočeništva u Gazi, 81 Izraelac, 23 Tajlanđana i jedna Filipinka. Izrael je zauzvrat pustio 210 bezbednosnih zatvorenika iz izraelskih zatvora, sve žena i maloletnika.

Veruje se da je u Gazi još uvek 137 talaca.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve