Svet
05.11.2023. 14:25
Beta-AP

Sastanak sa Abasom

Blinken nenajavljeno posetio Zapadnu obalu

1
Izvor: Beta / Reuters Pool / Jonathan Ernst

Državni sekretar SAD Entoni Blinken otputovao je na okupiranu Zapadnu obalu u nenajavljenu posetu, u konvoju oklopnih vozila, uz jake mere bezbednosti i sastao se sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Ramali u nastojanju da se olakšaju patnje civila u pojasu Gaze.

Uprkos odbijanju Stejt departmenta da potvrdi posetu sve dok Blinken nije napustio Zapadnu obalu izbili su protesti zbog podrške SAD Izraelu jer se pronela vest o njegovom dolasku.

Osim uobičajenih pozdrava ni Blinken, ni Abas nisu ništa drugo rekli ispred kamera, niti su dali izjave posle sastanka. Nije odmah bio jasno da li to znači da je sastanak prošao loše, navodi AP.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler je izjavio da je Blinken potvrdio posvećenost SAD isporuci humanitarne pomoći i obnovi osnovnih usluga u Gazi i rekao da Palestinci ne smeju biti silom raseljeni.

Blinken i Abas su razgovarali o nastojanjima da se obnovi zatišje i stabilnost na Zapadnoj obali, uključujući potrebu da se zaustavi nasilje ekstremista protiv Palestinaca i da se utvrdi odgovornost, rekao je Miler aludirajući na nasilje jevrejskih naseljenika.

Sastanak Blinkena s Abasom, čija Palestinska uprava nema uticaja na Gazu otkako je Hamas silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom 2007.godine, pobedivši snage lojalne Abasovom umerenijem, rivalskom Fatahu, održan je trećeg dana Blinkenove posete Bliskom istoku, druge od početka rata Izraela i "hamasovaca" 7. oktobra.

Blinken je u petak posetio Izrael i sastao se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom pre posete Jordanu gde je razgovaro sa visokim arapskim zvaničnicima.

Na svakoj stanici svog putovanja Blinken je isticao čvrstu podršku SAD za pravo Izraela da se brani, ali je takođe govorio da mora da se pridržava zakona rata, štiti civile i poveća humanitarnu pomoć Gazi.

1
Izvor: Reuters Pool / Jonathan Ernst

Kako bi se to postiglo i pored ostalog olakšao odlazak stranaca iz Gaze on je reako da bi izrael trebalo da uspostavi humanitarne pauze u udarima iz vazduha i kopnenim operacijama, što je Netanjahu do sada glatko odbijao.

Američki zvaničnici veruju da bi Netanjahu mogao da ublaži svoje protivljenje ako bi se ubedio da je u strateškom interesu Izraela da ublaži patnje palestinskih civila u Gazi.

Porast broja žrtava izazvao je proteste desetine hiljada ljudi od Vašingtona do Berlina koji su zahtevali hitan prekid vatre.

Ministri arapskih zemlja sa kojima se u subotu satanao Bliinken zahtevali su isto,ali on smatra da bi to bilo kontropaduktivno i da bi se Hamas regrupisao i čak ponovio ono što je učinio 7. oktobra.

Umesto toga državni sekretaar SAD je rekao da bi privremene humanitarne pauze bile ključne za zaštitu civila.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve