CENA VOJNIH TAJNI: Deljenje informacija i iskustvo često su jedini način da bivši špijuni zarade za život

CENA VOJNIH TAJNI: Deljenje informacija i iskustvo često su jedini način da bivši špijuni zarade za život

Foto: Printscreen Youtube


Deljenje informacija i iskustvo često su jedini način da bivši špijuni zarade za život. Time se rukovodio i Sergej Skripalj, dvostruki špijun, koji je u martu zajedno sa ćerkom preživeo misteriozno trovanje u Engleskoj

Sergej Skripalj, biv­ši pukovnik ruske vojne obaveštajne slu­žbe, osuđen u Rusiji za izdaju zbog rada za britansku službu MI6, otišao je u penziju, ali nije napustio špijunske igre. Kako je objavio ugledni list „Njujork tajms“, Skripalj se, već nakon nekoliko godina života na slobodi, pojavio tajno u Pragu i sastao sa češkim agentima. Domaćinima je odao informacije o obaveštajnim aktivnostima svojih bivših kolega iz Rusije.

„Delovao je bolesno, ali se ponašao veselo“, piše američki dnevnik, navodeći da se šalio kako mu je lekar prepisao viski za visok pritisak. Če­ška je nedavno objavila da u njoj deluje izuzetno velika ruska špijunska grupacija. Skripalj je stigao u Prag 2012, nedugo nakon što je njegova supruga preminula od raka materice. Neke pojedinosti sastanaka kasnije je objavio nedeljnik „Respekt“.

– Verujem da je sastanak bio od koristi. To je bio deo normalnih veza Britanije i Če­ške. Ne verujem da bi Britanci poslali problematičnu osobu – izjavio je za Radio „Slobodna Evropa“ češki ministar spoljnih poslova Martin Stropnicki. Skripalj je češkim kolegama dao informacije o agentima službe GRU. Njegove češke kolege nekoliko puta su putovale u Britaniju kako bi se ponovo sastale s njim. Skripalj i njegova ćerka Julija pre dva i po meseca pronađeni su onesvešćeni na klupi u parku u Salizburiju. Moskva i dalje tvrdi da nije umešana u pokušaj ubistva. No, London je uveren kako je javni čin u britanskom parku bio poruka da Moskva ne oprašta izdajnicima. London je zato bivšeg agenta Skripalja predstavio kao simboli­ čku žrtvu, osobu koja vodi miran penzionerski život u Engleskoj.

– Prema izvorima koji su tražili da ostanu anonimni, čini se da je Skripalj u godinama pre trovanja dosta putovao te stranim – čitaj, zapadnim – tajnim službama delio informacije o Rusiji. Na taj način je zarađivao za život. Britanija je to svakako znala, a možda je i pomagala svojim saveznicima. Skripalj se nekoliko puta susreo s češkim tajnim slu­ žbama, a putovao je i u Estoniju, gde se 2016. godine sastao s lokalnim špijunima (ta je zemlja u trajnom špijunskom ratu s Rusijom). To nije neobič­ no za prebegle špijune, ali ukazuje na to da je Skripalj možda bio meta zbog pomoći agencijama koje su suzbijale ruske operacije u Evropi – navodi se u tekstu „Njujork tajmsa“, uz napomenu da nema pouzdanih saznanja o tome je li zbog svojih aktivnosti po Evropi Skripalj bio meta.

Inače, list navodi da biv­ šim agentima britanska vlada ne daje dovoljnu mesečnu naknadu za pristojan život, ali i da nije sve u novcu. Mnogima nedostaju moć i uzbuđenje koje su osećali dok su radili pa i sami traže mesto pod reflektorima.

Detalji njegove posete Estoniji drže se u tajnosti i jedan tamošnji službenik je „Njujork tajmsu“ poručio da su „to osetljive informacije“, a sličan odgovor imali su i u Španiji, gde je radio kao dvostruki agent.

Sigurno je da je Skripalj, iako je naoko živeo penzionerskim životom u malom britanskom gradu, bio pod ruskom prismotrom. Prema tvrdnjama britanske vlade, pre pet godina njegov bivši poslodavac GRU hakovao je elektronsku poštu Skripaljeve ćerke. Pre četiri godine njegovim likom i delom se bavila dokumentarna serija o životu ruskih izdajnika pod nazivom „Cena vojnih tajni“. Seriju je finansirala ruska vlada.

Skripalj je evropskim kolegama mogao dati samo zastarele informacije, no mnogi tvrde da su i one bile korisne i dobrodošle. Kada je Skripalj razmenjen, naime, služio je 13-godišnju kaznu zbog odavanja agenata GRU u Evropi. U poslu je bio tokom devedesetih. Rusija tvrdi da je izdao kolege za novac. Stručnjaci procenjuju da bi ga se Rusi rešili samo da je bio blizu informacijama koje su osetljive za Ruse. Zanimljivo je što je napad na njega počinjen novičokom, nervnim otrovom za koji su Rusi poručili da se proizvodi i u Češkoj, te da je možda nabavljen upravo tamo. Bohuslav Šafar, šef Instituta za vojna istraživanja, priznao je da se novičok tamo ne proizvodi, nego pripravlja u izuzetno malim količinama za vrlo ograničena laboratorijska ispitivanja. Zbog toga je dobio otkaz, a češki vrh nije pojasnio razloge za to.

ZA NJU SU RUSI ZAMENILI SKRIPALJA: Dok se on bori za život, fatalna Ana postala milijarderka i uživa

(VIDEO) OBJAVLJEN POSLEDNJI SNIMAK ŠETNJE OTROVANOG RUSKOG ŠPIJUNA: Šetao sa ćerkom po tržnom centru, a onda su pali u nesvest, a pena im počela da izlazi na usta

ODBEGLI PUKOVNIK RUSKE VOJNE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE U KRITIČNOM STANJU: Pronađen u nesvesti u tržnom centru u Engleskoj, sumnja se da je otrovan nepoznatom supstancom, London optužio Rusiju za pokušaj likvidacije

(VIDEO) 11 GODINA OD UBISTVA ALEKSANDRA LITVINJENKA: Atentat koji je izazvao novi hladni rat u Evropi

SKRIVENI HLADNI RAT: Kako je smrtonosni kišobran sejao smrt po Evropi

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar