Svet
11.05.2021. 23:58
R. E. / Index.hr

"Mnogo je neizvesnosti"

Černobiljski reaktor je opet aktivan

Černobilj
Izvor: Shutterstock

Senzori pokazuju sve veći broj neutrona, što je signal fisije. Trideset i pet godina nakon što se u nuklearnoj elektrani u Černobilu, u Ukrajini, dogodila eksplozija i najteža nuklearna nesreća u istoriji, fisijska reakcija ponovno tinja u uranijskom gorivu zakopanom duboko u dvorani reaktora.

"Mnogo je neizvesnosti, ali ne možemo isključiti mogućnost nezgode. Broj neutrona polako raste", kaže Maksim Saveljev iz ISPNPP-a (Institut za sigurnosne probleme nuklearnih elektrana u Kijevu, u Ukrajini), sugerišući stručnjacima da imaju još nekoliko godina da smisle kako da uguše pretnju, prenosi Index. hr

Bilo koje rešenje pomno će pratiti i stručnjaci iz Japana, koji se još nose s posljedicama nuklearne katastrofe od pre 10 godina u Fukušimi, napominje Neil Hajt, hemičar za nuklearne materijale i dodaje da se radi o opasnostima sličnih razmera.

Da se podsetimo, bauk samoodržive fisije u ruševinama nuklearne elektrane odavno se nadvio nad Černobiljem. Kad se 26. aprila 1986. godine deo jezgra reaktora otopio, štapovi uranijumskog goriva, njihova obloga od ugljenika, kontrolne grafitne šipke i pesak ubačeni su na jezgro kako bi ugasili požar, da bi se potom sve to stopilo u lavu. Ta lava je potonula u podrumske prostorije reaktorske dvorane i očvrsnula u formacije nazvane materijalima koji sadrže gorivo (FCM).

Materijali sadrže oko 170 tona radioaktivnog uranija, odnosno oko 95 posto izvornog goriva.

Černobilj
Izvor: Shutterstock

Broj neutrona raste

Postoji ideja da se napravi robot koji može da podnese intenzivno zračenje dovoljno dugo da izbuši rupe u FCM-u i ubaci cilindre bora, koji bi funkcionirali poput kontrolnih šipki i skupljali neutrone. U međuvremenu, ISPNPP namerava da pojača nadzor nad dva druga područja u kojima FCM može postati kritičan, izveštava Science.

Ukrajina već dugo namerava ukloniti FCM i pretvoriti ga u geološko spremište. Do septembra, uz pomoć Euvropske banke za obnovu i razvoj, namerava se doneti sveobuhvatan plan za uklanjanje FCM-a. Ipak, možda će biti teže nego što se mislilo pokopati aktivne ostatke reaktora unutar Skloništa.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

LAVROV: Neki žele da sahrane iranski nuklearni sporazum
Sergej Lavrov, Moskva, Rusija

"Greška gora od zločina"

13.04.2021. 11:39

LAVROV: Neki žele da sahrane iranski nuklearni sporazum

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je danas da su oni koji žele da sahrane iranski nuklearni sporazum uključeni u izvesne provokacije, jer pregovori o obnovi tog sporazuma imaju vremenske okvire.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve