Svet
28.03.2022. 17:05
BEta-AP

"Jednostavno i jasno"

Članice G7 donele odluku u vezi plaćanja gasa rubljama

Gas
Izvor: Shutterstock

Članice Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) dogovorile su se da odbiju zahtev Moskve za plaćanjem ruskog prirodnog gasa u rubljama, izjavio je nemački ministar energetike Robert Habek.

Habek je novinarima rekao da su se ministri svih zemalja G7 "u potpunosti složili" da bi plaćanje gasa ruskom valutom bilo "jednostrano i jasno kršenje postojećih ugovora".

Zvaničnici SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Japana i Kanade sastali su se u petak kako bi uskladili stav o tom pitanju, kazao je Habek i dodao da su bili prisutni i predstavnici Evropske unije.

Habek je rekao da "plaćanje u rubljama nije prihvatljivo" i naveo da će G7 pozvati pogođene kompanije da ne ispune zahtev ruskog predsednika Vladimira Putina.

Putin je prošle nedelje objavio da će Rusija zahtevati od "neprijateljskih zemalja", koje su uvele ili najavile sankcije Moskvi, da plaćaju prirodni gas isključivo u ruskoj valuti. On je naložio centralnoj banci u Moskvi da razradi proceduru za kupce prirodnog gasa za kupovinu rubalja u Rusiji.

Ekonomisti su naveli da je taj Putinov potez najverovatnije osmišljen kao podrška ruskoj valuti, čija je vrednost znatno pala u odnosu na druge valute otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, na šta su zapadne zemlje odgovorile oštrim sankcijama Moskvi. Neki analitičari, međutim, izražavaju sumnjaju u efikasnost tog poteza.

Upitan da li bi Rusija mogla da obustavi isporuke prirodnog gasa evropskim kupcima ako oni odbiju zahtev da plaćaju u rubljama, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije danas da Moskva "sigurno neće isporučivati gas besplatno".

Na pitanje šta će se desiti ako Moskva prekine isporuku gasa, Habek je kazao da je Berlin "spreman za sve scenarije".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve