Svet
31.10.2023. 08:42
Beta

Spajić premijer

Crna Gora dobila novu vladu

Milojko Spajić
Izvor: EPA / Boris Pejovic

Poslanici crnogorskog parlamenta izabrali su novu Vladu na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem, nakon rasprave koja je trajala celu noć i koju je obeležila oštra rasprava bivšeg predsenika Vlade Dritana Abazovića i Spajića.

Nakon izbora Vlade danas će biti održana nova sednica na kojoj će biti odložen popis gradjana koji je trebalo da počne sutra a koji je opozicija nameravala da bojkotuje.

Vladu je podržala koalicija Za budućnost Crne Gore, koju čine bivše članice Demokratskog fronta (DF). Prethodno je jedan od lidera tog saveza Andrija Mandić izabran za p0redsednika parlamenta.

Za vladu je glasalo 46 poslanika, protiv je bilo 19 a jedan uzdržan. U crnogorskom parlamentu ima 81 poslanik.

Premijer Milojko Spajić položio je zakletvu, koja glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost vršiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savesno".

"Sve kritike smo notirali i blagovremeno ćemo odgovoriti na sve njih. Ako je bilo teških reči i neprimerenih osmeha, ja sam osoba koja na pozitivan način pristupa stvarima", rekao je Spajić.
 

Poslanik Demokkratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković rekao je da su grešili dok su bili u vlasti. 

"Za te greške ćemo platiti određenu cijenu, ali ovo što se danas dešava nemojte da mislite da se to neće vratiti", rekao je on u završniim rečima.

"Ako demokratija funkcioniše na ovaj način, onda se Crnoj Gori ne piše dobro", dodao je. 
 

Rekao je da Vlada neće dugo trajati, jer je sazdana na lošim temeljima.ž

Sednicu  koja je počela oko 23.30 i trajala do jtros u sedam sati je obeležila oštra rasprava bivšeg premijera Dritana Abazovića i novog Milojka Spajića.

Okosnicu vlade činiće Pokret Evropa sad, a u njoj će biti i Demokratska Crna Gora Alekse Bečića, Socijalistička narodna partija (SNP) Vladimira Jokovića i dve koalicije albanske manjine, Albanski forum i Albanska alijansa.

Vladu će u parlamentu podržavati bivše članice prosrpskog Demokratskog fronta, Mandićeva Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija Milana Kneževića, koje će zauzvrat, uz predsednika parlamenta, dobiti i 40 odsto pozicija "po dubini" i deo ambasadorskih mesta.

Bivše članice Demokratski fronta (DF) postale su deo nove crnogorske vlade mandatara i pored protivljenja Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Milojko Spajić je sada samo Crnogorac
1

Državljanstvo

13.06.2023. 17:59

Milojko Spajić je sada samo Crnogorac

Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić dobio je nedavno otpust iz državljanstva Srbije, objavili su podgorički mediji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve