Svet
21.03.2021. 16:21
Milan Mišić

Crno praunuče u kući Vindzora

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tmurna atmosfera koju već drugu godinu generiše pandemija za momenat je u minule tri nedelje razbila erupcija „kraljevske prašine“ na najvećem evropskom dvoru koji nije muzej – u Bakingemskoj palati, sedištu dinastije Vindzora.

Reč je o globalnom publicitetu koji je dobio dvosatni TV intervju vojvotkinje od Saseksa i, u sporednoj ulozi, njenog supruga, sa najpopularnijom američkom zvezdom razgovornog TV žanra, Oprom Vinfri. Tokom te predstave eksplodiralo je nekoliko verbalnih bombi koje su, bar nakratko, milionima na ovoj kovidom zarobljenoj planeti omogućili kratkotrajni beg iz nevesele stvarnosti, pokazavši, po ko zna koji put – ali baš u pravom momentu – da kad bogati plaču, žele da svi vide njihove suze.

Premijerno, za američku publiku emitovan u nedelju, 7. marta uveče, intervju je dosad videlo oko 49,1 milion gledalaca, po čemu je zasad televizijski događaj godine. Gosti Opre Vinfri, inače prve crne milijarderke Amerike, nisu plaćeni za svoje učešće, ali je njena produkcijska kuća mreži Si-Bi-Es prava emitovanja prodala za svotu između sedam i devet miliona dolara. Šou je, naravno, prekidan reklamama: ko je hteo da neki svoj proizvod predstavi tako masovnom auditorijumu, morao je da izbroji 325.000 dolara za spot od 30 sekundi.

Povezane vesti - MIŠEL OBAMA: Nije me iznenadilo što je Megan govorila o rasi

Da najpre, neupućenima, ako takvih ima, predstavimo intervjuisane. Iza titule vojvotkinja od Saseksa je Megan Markl (39), bivša američka glumica iz filmova B kategorije, koja je od 10. maja 2018. supruga tri godine mlađeg Harija. Harijevo puno ime je Henri Čarls Albert Dejvid, vojvoda od Saseksa. Da skratimo, reč je o mlađem sinu prestolonaslednika Čarlsa, princa od Velsa i pokojne ledi Spenser, poznatije kao princeza Dajana. Ukratko, Hari je unuk britanskog monarha, kraljice Elizabete II.

Povod za intervju bili su njihovi razlozi da se 31. marta prošle godine odreknu uloge koja njemu pripada po rođenju, a njoj posle venčanja: da budu rojals, članovi kraljevske porodice. Par koji ima sina koji će početkom maja napuniti dve godine, čije je ime, u skladu sa tradicijom, dugačko: Arči Harison Mauntbaten Vindzor – i ćerku koja je na putu – potom je napustio Ujedinjeno Kraljevstvo i preselio se, najpre u Kanadu, a zatim, pošto je nekoliko meseci proveo u kući medijskog tajkuna Tajlera Perija, na jugu Kalifornije kupio sopstvenu.

Nova epizoda serije

U ispovesti koja je bila prava poslastica pre svega za britanske, ali i tabloide sa drugih meridijana, Megan Markl je iznela da joj nije bilo lako u ulozi vojvotkinje od Saseksa, pre svega zato što je hladno dočekana u Bakingemskoj palati. Na mnogo načina pokazano joj je da joj neće biti oprošteno mnogo toga u njenoj ličnosti: što joj princ Hari nije prvi muž, što je starija od njega i nadasve to što je mešovite rase, od majke Afroamerikanke i oca belca…

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Glavna senzacija je, međutim, bila jedna situacija čiji se kontekst ne otkriva, kada je neimenovani član familije (napomenuto je da to nisu bili ni kraljica ni njen suprug, princ Filip) princu Hariju predočio da porodica brine kakva će, s obzirom na majčino poreklo, biti boja kože kraljičinog praunučeta koje u tom momentu još nije bilo rođeno. Uz to, Hari je izneo da je bio povređen time što niko iz familije nije javno osudio rasističke tekstove o njemu i Megan u medijima.

Rasizam u Bakingemskoj palati! Pa zar to nije otkrivanje rupe na saksiji: zar britanska kruna nije stotinama godina bila na čelu „imperije u kojoj sunce nikada ne zalazi“, kolonijalno potčinjavajući dobar deo sveta u ime „bele nadmoći“ (ostatak toga danas je Komonvelt gde je kraljica još suveren mnogih nezavisnih nacija) – što je druga i duga priča.

Intervju je otkrio još detalja koji su pokazali da je nova snajka britanske kraljice u svojoj novoj porodici bila izložena tolikoj psihološkoj torturi da je pomišljala i na samoubistvo. Sa svoje strane, vojvotkinja od Saseksa je priznala da je u novo okruženje ušla sasvim nepripremljena – u poslednji čas je, na primer, naučila kako da se, na prvom upoznavanju (a potom kad god se sretnu) protokolarno pokloni kraljici blagim naklonom i savijanjem kolena.

Povezane vesti - MEGAN MARKL: Pitali su koje će boje kože biti dete

Sve što joj se događalo, za momenat je zaličilo na novu epizodu već godinama popularne „Netfliksove“ megaserije „Kruna“, koja je do detalja oslikala istoriju i aktere ere kraljice Elizabete, koja je danas suveren sa najdužim stažom: krunu nosi od 5. februara 1952. Uprkos tome što ima 94 godine (95. rođendan će proslaviti 21. aprila), mogla bi da obori istorijski rekord Luja XIV koji je vladao 72 godine i 110 dana.

Zna se da ne namerava da abdicira u korist sina, princa Čarlsa, koji je već penzioner (ima 72 godine), štaviše, abdikacija je u Bakingemskoj palati zabranjena reč, jer kraljici „ostavka nije u genima“ i „ne želi da napusti svoj narod“.

Za razliku od kraljice, njen životni saputnik, princ Filip, koji 10. juna treba da napuni 100 godina, povukao se sa kraljevskih dužnosti još u maju 2017, a brige, sigurno veće od nevolja sa Harijem i Megan, donosi to što je on još od 16. februara u bolnici, gde je početkom marta imao operaciju na srcu.

Megan i Dajana

Ono što je najnoviji zaplet učinilo dodatno privlačnim jesu neizbežna poređenja situacije vojvotkinje od Saseksa sa mukama nekadašnje princeze od Velsa – Dajane, majke prinčeva Vilijama i Harija - koja je takođe osećala teskobu između zidova dvora, da bi se na kraju razvela i godinu dana kasnije, 1997, poginula u automobilskoj nesreći dok ju je progonila gomila paparaco fotografa.

Razlike su, međutim, veće od sličnosti: Dajana je bila domaća, doduše sa malim postotkom plave krvi, bila je mlada (u momentu udaje imala je samo 20 godina) i prilično naivna. Već na samom početku se požalila da ih je u braku troje jer Čarls ni posle venčanja nije prestao da se viđa sa svojom ljubavnicom Kamilom Parker Bovl, koja će mu posle Dajanine smrti postati supruga. Sa druge strane, Megan Markl ima značajno životno iskustvo, uključujući krah prvog braka, a u ovoj krizi suprug joj je velika podrška.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Alastair Grant, file

Ono što je dvema ženama koje su pokušale da postanu deo institucije monarhije zajedničko jeste pre svega nerazumevanje sopstvene uloge u njoj: kako je to objasnio ugledni londonski „Ekonomist“, biti član kraljevske porodice nije za one koji žude za ličnim publicitetom i koji sopstvenim glamurom zasenjuju pažnju koju dobija kraljica – što je bio slučaj i sa Dajanom, ali i sa Megan Markl, zbog njenog iskustva filmske glumice. To znači da ni Dajana ni Megan nisu shvatile da im je posao da žive u „zlatnom kavezu“, da se „lepo nose“, da ćute i da trpe.

Ključno pravilo kraljevske porodice je da njeni pripadnici ne smeju da čine ništa što bi naškodilo imidžu monarhije i što bi je izložilo kritikama. Posao kraljice i svih oko nje je pre svega da se dopadaju narodu, a da bi to činili treba da budu u dobrim odnosima sa medijima, a posebno sa tabloidima, sa kojima je Bakingemska palata samo prividno u permanentnom ratu, dok je realnost da su obe strane sasvim svesne međuzavisnosti.

Zbog toga je glavna kritika na račun Megan da je trebalo da se bolje pripremi za novu ulogu, to jest da je trebalo da sledi primer jetrve Kejt Midlton, vojvotkinje od Kembridža, što je titula supruge prestolonaslednika, princa Vilijama. U praksi, to bi značilo da bi se za svaki javni nastup pripremala uz pomoć profesionalnih medijskih savetnika Bakingemske palate, čime bi se izbeglo sve što bi kraljicu i sve oko nje moglo da izloži nekoj kritici – i da u svakoj prilici sopstvene stavove usklađuje sa interesima palate.

Umiljate pande

Koliko je sve pomenuto naškodilo instituciji monarhije? Mišljenja oko toga su podeljena. Ono što je nesporno, to je da su protivnici njenog postojanja dobili argumente za svoj zahtev da je kao zastarelu i skupu treba demontirati. Bakingemsku palatu inače opslužuje oko 400 činovnika, od kojih su neki visoko u hijerarhiji britanske birokratije, dok cela porodica poreske obveznike košta oko 70 miliona funti, ili 81 milion evra.

Kritičari su najnoviji zaplet iskoristili i da podsete na staru maksimu da „kraljica kraljuje, ali ne vlada“. Irski novinar Patrik Frejn je u svom popularnom eseju napisao da je svrha postojanja monarhije isključivo da ovekoveči „klasizam“, postojanje klase privilegovanih u britanskom društvu čiji je opstanak obezbeđen odredbama nepisanog britanskog ustava.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Ovim povodom je vaskrsla metafora koju je još pre osam godina smislila engleska spisateljica Hilari Mantel, poredeći pripadnike kraljevske kuće sa pandama – i jedni i drugi su skupi za održavanje i loše prilagođeni svakom iole modernom okruženju. „Neki ih smatraju umiljatim, neki ih sažaljevaju zbog njihovog nesigurnog položaja, ali svi širom otvorenih očiju prate kako žive u prostranim boravištima, koji su uprkos svom luksuzu – kavezi“.

Mini esejom u „Njujork tajmsu“ oglasio se i američki kritičar monarhije kao sistema Hamilton Nolan, čiji je zaključak da je postojanje monarhije u stvari „priznanje da neka vlast ne može, ili ne želi, da rešava probleme ljudi, nudeći im umesto toga spektakl“. „Oduvek je bilo lakše da se život u bajkovitom luksuzu obezbedi jednoj porodici nego da se svakoj porodici obezbedi pristojan standard života“, napisao je Nolan.

Povezane vesti - Sve što treba da znate o Megzitu

Reflektori koji su ovim povodom okrenuti ka najpoznatijoj kraljevskoj kući sveta podsetili su da je generalno, uprkos utisku prevaziđenosti, institucija monarhije sa pratećim reliktima prohujalih vremena koji se eufemistički nazivaju tradicijom – prilično vitalna i u ostatku sveta. Prema Vikipediji, danas 44 suverene države imaju monarha kao šefa države: 13 ih je u Aziji, 12 u Evropi, 10 u Amerikama (mahom ostrvske državice kojima je suveren britanska kraljica, uključujući veliku Kanadu), šest u Okeaniji i tri u Africi.

Na kraju, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su svoje rekli i ne vidi se šta, kao bivši rojals kako se sada predstavljaju, još mogu da ponude. Amerika, nastala inače na pobuni protiv britanske krune, velikodušno ih je prihvatila – kao pande koje tek treba da dokažu da mogu da prosperiraju i izvan zlatnog kaveza kao što je Bakingemska palata.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
10°C
05.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve