Svet
03.08.2019. 16:08
Index.hr

DESET DANA, MNOGO PROBLEMA: Džonson ima manje opcija od Tereze Mej

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prvih deset dana, koliko je proveo na premijerskoj funkciji u Velikoj Britaniji, Boris Džonson neće pamtiti po dobrom, analizira CNN, a prenosi Index.hr.

Uprkos rastu popularnosti Konzervativne stranke u izlaznim anketama, izjave o velikom skoku koji će Britanija napraviti pod Džonsonovim vođstvom još uvek su preuranjene.

Na regionalnim izborima u velškoj pokrajini Brekon i Radnoršir, konzervativci su završili na drugom mestu iza proevropskih liberalnih demokrata, zabeleživši pad od 10 odsto.

Povezane vesti - Da li će Džonson biti poslednji premijer Velike Britanije?

Ovim se Džonsonova parlamentarna većina svodi na jednog čoveka, što mu dodatno otežava ionako težak zadatak kakav nije imao nijedan britanski premijer od Drugog svetskog rata: sprovesti Bregzit do 31. oktobra i ujediniti razjedinjenu naciju.

Kako piše CNN, Džonson je nasledio sve probleme s kojima je morala da se nosi njegova prethodnica Tereza Mej, pri čemu je tanka većina ubedljivo najveći. Mejova je pokušala da reši problem tanke većine u parlamentu koji je nasledila od Dejvida Kamerona raspisivanjem novih parlamentarnih izbora.

Međutim, plan se izjalovio, pa joj je za većinu bila potrebna podrška severnoirskih unionista.

Većina od 13 predstavnika se vremenom razvodnila usled poraza na izborima i odlaska određenih članova stranke zbog neslaganja oko onoga što su videli kao politiku koja je zagovarala težak Bregzit.

Džonson će teško ove ljude uspeti da pridobije nazad, posebno ako se uzme u obzir da je politiku Mejove nazivao mekanom i "samoubilačkom po britanske interese".

Povezane vesti - Osmanlijski geni Borisa Džonsona

Navodi se da se Džonson, čak i uz podršku nepouzdanih saveznika iz redova unionista, nalazi u vrlo nezahvalnom položaju jer je obećao da će se povući ako ne ispuni svoje zadatke.

Obećao je Bregzit 31. oktobra po svaku cenu, ali parlamentarci još nisu složni po pitanju koji tip Bregzita podržati iako je jasna saglasnost da ne žele izlazak iz EU bez sporazuma.

Slušajući komentare konzervativaca koji su se protivili izboru Džonsona za premijera, nije teško zaključiti koji glasovi bi mogli da ga skupo koštaju.

Suočen sa mnogo problema, Džonson će možda biti prisiljen da posegne za istim rešenjem kao i njegova prethodnica - raspisivanjem novih parlamentarnih izbora.

Činjenica je da je Džonson premijerskom funkcijom postao puno slabiji i s manje opcija nego što ih je imala bivša premijerka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
21°C
06.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve