Svet
29.05.2023. 16:52
Beta

Bosna i Hercegovina

Zbog čega će dva američka bombardera preleteti BiH

Bosna i Hercegovina
Izvor: Shutterstock

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak izjavio je danas da je Predsedništvo BiH moralo dati odobrenje za sutrašnji prelet američkih vojnih aviona iznad BiH.

Crnadak je rekao da svaka vojna jedinica, koja ulazi na teritoriju BiH, mora imati saglasnost Predsedništva BiH.

"Ne znam da li je to donelo Predsedništvo sa (srpski član) Željkom Cvijanović ili ranije, ali Predsedništvo je to moralo odobriti", rekao je on, preneli su banjalučki mediji.
 

Prema njegovim rečima, vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, prevođena Savezom nezavisnih saocijaldemokrata (SNSD) često koristi antizapadnu retoriku, ali da je drugačija stvar kada je reč o povlačenju konkretnih poteza.

Crnadak je još rekao da će BiH sutra preletati avioni čiji je model isti kao aviona koji su bombardovali Srbiju.

Dva američka bombardera će sutra od 13.00 do 15.00 časova izvesti nizak prelet iznad Sarajeva i još nekoliko gradova BiH u, kako je navedeno, znak partnerstva BiH i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Iz ambasade SAD u BIH je saopšteno da je reč o bombarderima B-1B Lancer, kojima će se obeležiti "trajna posvećenost suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine".

"Obeležavamo trajnu vezu između SAD-a i Bosne i Hercegovine. Prelet pokazuje našu posvećenost izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je naših zajedničkih vrednosti i ciljeva. Saradnjom i razumevanjem gradimo put ka budućnosti mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu", izjavio je general Džejms Heker, komandant američkih vazdušnih snaga u Evropi i Africi Zajedničke vazdušne komande NATO saveza.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve