Svet
12.02.2022. 08:05
Marko R. Petrović

Crnogorska klackalica

Dva puta pred Crnom Gorom - koji će izabrati?

Zdravo Krivokapić i Dritan Abazović 11.2.2022.
Izvor: EPA / BORIS PEJOVIC

Posle pada vlade Zdravka Krivokapića, a potom i smene Alekse Bečića sa pozicije predsednika crnogorske skupštine, politička kriza u Crnoj Gori ušla je u novu dimenziju. Pitanje je kako će iz nje da izađe.

Da li će dosadašnji potpredsednik vlade i lider građanskog pokreta URA Dritan Abazović uspeti da obezbedi podršku za formiranje nove vlade, makar i manjinske, ili će rešenje biti traženo na vanrednim parlamentarnim izborima.

Pala Vlada Crne Gore

Zdravko Krivokapić

Zdravko Krivokapić

Zdravko Krivokapić

04.02.2022. 21:46

Pala Vlada Crne Gore

Crnogorski predsednik Milo Đukanović čeka da mu se neko obrati i saopšti mu rezultate konsultacija koje su u toku, kako bi video da li bi i kome bi mogao da poveri mandat za sastav nove vlade.

U trenutku pisanja ovog teksta, na konkretno pitanje da li se i sam sastao sa Abazovićem, i da li mu je on prihvatljiv za mandatara, nije odgovorio ni potvrdno ni odrično, već samo da je u trenutku kada su konsultacije počele već bio u Atini, gde je boravio u dvodnevnoj poseti.

"Kao što znate, uloga predsjednika je da nakon saznanja o postojanju parlamentarne većine predstavniku te manjine da mandat za sastav nove vlade“, dodao je Đukanović.

Abazović je u međuvremenu razgovarao o formiranju manjinske vlade sa predstavnicima Socijalističke narodne partije i manjinskih stranaka, sa kojima se pre dva meseca dogovorio o saradnji. U sredu je trebalo da se sastane sa liderom Demokratskog fronta Andrijom Mandićem, a najavio je i da ga narednih dana očekuju pregovori i sa Socijaldemokratama i Socijaldemokratskom partijom.

Sam Mandić prethodno je rekao kako on lično neće biti deo nove vlade, ali da bi Demokratski front trebalo da bude u njoj.

On je za Adria TV poručio da mu je žao što DF nije imao priliku i ranije da bude deo izvršne vlasti, odnosno u vladi Zdravka Krivokapića.

"Videli bi kakva bi to bila razlika“, rekao je Mandić i naglasio da će mu biti žao ako u "ovoj novoj vladi ne dobiju tu priliku“.

On je ocenio da Đukanović igra igru razbijanja parlamentarne većine i da mu DF neće biti partner u tome, kao i da je vlada Zdravka Krivokapića pala zbog odnosa unutar nje.

A prema mišljenju Vladimira Pavićevića, direktora Društva za istraživanje politike i političke teorije iz Podgorice, vrlo je realno da će Abazović uspeti da formira manjinsku vladu koja će imati mogućnost da za relativno kratko vreme postigne mnogo toga što vlada Zdravka Krivokapića nije bila u stanju da uradi.

Prvi konkretniji rezultati Abazovićeve vlade, kako je rekao, pokazaće da je izglasavanje nepoverenja Zdravku Krivokapiću bio dobar potez i da je bilo nužno da "jednog neuspešnog premijera i njegovu vladu zamene ljudi koji će biti mnogo uspešniji i odgovorniji“.

Pavićević tvrdi i da je predsednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović odlučio da podrži Abazovićev predlog o formiranju manjinske vlade jer nema izbora.

"U proteklih godinu dana DPS gubi jednu po jednu opštinu i oni su procenili da je ovo prilika da makar naprave jednu vrstu privida svog povratka. Cenu ove podrške će, međutim, da plati Milo Đukanović lično i to povlačenjem sa mesta šefa DPS-a iduće godine i nekandidovanjem na izborima za predsednika države“, predviđa Pavićević i dodaje da je Abazović racionalan.

"On dobro zna da je političko penzionisanje Đukanovića najveći interes najvećeg broja građana Crne Gore i to će se konačno i desiti“, rekao je Pavićević i naglasio da ako manjinska vlada ne uspe, jasno je da su rešenje prevremeni izbori, što je opet bolje rešenje od vlade Krivokapića.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Duško Knežević: "Izazvao sam politički zemljotres u Crnoj Gori"
Duško Knežević

Intervju

04.02.2022. 06:05

Duško Knežević: "Izazvao sam politički zemljotres u Crnoj Gori"

O političkim previranjima u Crnoj Gori, kastodi računima Mila Đukanovića i o tome ko čuva vladara sa najdužim stažom na ovim prostorima, koji je u politiku ušao još u vreme komunističke Jugoslavije i jedini opstao na sceni od svih važnih drugova iz Saveza komunista, među kojima je i Slobodan Milošević, o "kokainskim bananama“, ali i o tome šta je presudno za poslovni uspeh međunarodnih razmera, kakav je on postigao, razgovarali smo sa biznismenom i predsednikom "Atlas grupe” dr Duškom Kneževićem.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
12.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve