Svet
29.07.2023. 22:05
Beta/AFP

Očekivano?

Poznato da li će EU priznati vlasti uspostavljene pučom u Nigeru

1
Izvor: Beta/AP / Marwan Ali

Evropska unija (EU) "ne priznaje i neće priznati vlasti uspostavljene pučem" u Nigeru, i odmah prekida sve akcije saradnje u bezbednosnoj sferi sa zemljama Sahela, izjavio je danas vosoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell).

Predsednik Nigera Mohamed Bazum, svrgnut vojnim pučem "bio je demokratski izabran, i prema tome ostaje jedini legitimni predsednik Nigera", rekao je Borel u saopštenju i dodao da Bazum treba da bude "oslobođen bez uslova i bez odlaganja".

Pored suspenzije svake budžetske pomoći sve akcije saradnje u bezbednosnoj oblasti će odmah biti prekinute na neodređeno vreme, dodao je Borel.

I Afrička unija (AU) je u saopštenju izdatom posle sinoćnjeg sastanka Saveta te panafričke organizacije, zatražila da se vojnici Nigera "odmah vrate" u svoje kasarne i da se najviše za 15 dana "ponovo uspostavi ustavna vlast" u zemlji, posle puča protiv predsednika Mohameda Bazuma.

Savet Afričke unije izrazio je duboku zabrinutost zbog ponovnog izbijana vojnih pučeva na afričkom kontinentu i "najčvršće osudio" vojno preuzimanje vlasti u Nijameu, glavnom gradu Nigera od "demokratski izabranog predsednika" i traže da se predsednik odmah oslobodi.

Ta panafrička organizacija kaže da je spremna da preduzme "sve potrebne mere, uključujući kaznene sankcije, protiv počinilaca puča u slučaju da se ne poštuju prava političkih pritvorenika".

U sredu je vojska izvršila puč u Nigeru i od tada drži demokratski izabranog predsednika Mohameda Bazuma zatvorenog u predsedničkoj palati. Šef predsedničke garde Nigera general Abdurahman Čijani, koji je predvodio puč, juče je objavio da je postao lider te zapadnoafričke zemlje odlukom svojih vojnika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta su pučisti u Nigeru poručili stanovništvu
1

Amadu Abdraman

27.07.2023. 19:56

Šta su pučisti u Nigeru poručili stanovništvu

Vojnici pučisti u Nigeru pozvali su stanovništvo da bude mirno posle incidenata tokom demonstracija u glavnom gradu Nijameju, gde se okupilo više stotina ljudi da ih podrže, dan posle zbacivanja predsednika Mohameda Bazuma.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve