Svet
22.02.2022. 10:09
R.E.

Jasan stav

Kako su politički lideri u regionu reagovali na Putinovu odluku

Rusija i Ukrajina
Izvor: Shutterstock

Odluka predsednika Rusije Vladimira Putina da potpiše ukaze o priznanju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR) izazvala je reakcije širom sveta. Svoj stav povodom aktuelnih dešavanja izneli su i politički lideri iz regiona.

Slovenački premijer Janez Janša osudio je odluku Rusije da prizna samoproglašene republike u Donjecku i Lugansku i pozvao Evropsku uniju da ponudi Ukrajini perspektivu punopravnog članstva.

Janša je naveo da je rusko priznanje Donjecka i Luganska očigledno kršenje međunarodnog prava i dogovora iz Budimpešte i Minska, prenosi Hina.

 

"Slovenija osuđuje taj nezakonit čin. EU mora Ukrajini ponuditi perspektivu punopravnog članstva", napisao je predsednik slovenačke vlade na Twitteru.
 

Rusko priznanje osudio je i predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković.

"Osuđujemo rusko priznanje samoproglašenih regija Donjecka i Luganska koje predstavlja kršenje međunarodnog prava i teritorijalne celovitosti Ukrajine", objavio je sinoć Plenković na Twitteru.
 

Mađarski premijer Viktor Orban je u razgovoru sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom poručio da Mađarska deli stavove Evropske unije u vezi sukoba između Ukrajine i Rusije, saopšteno je iz kabineta premijera.

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto je saopštio da se "moramo nadati diplomatskom rešenju", i potvrdio da Brisel istovremeno pojačava pripreme za uvođenje sankcija Rusiji nakon poslednjih poteza Moskve, prenosi MTI.
 

"U toku su razgovori o mogućim sledećim koracima. Mađarska nikada nije odstupala od EU po ovom pitanju. Istovremeno, ne smemo odustati od nade u diplomatsko rešenje", saopštio je Sijatro na Facebooku.
 

U red zemalja koje osuđuju akte o priznanju Donjecka i Luganjska kao nezavisnih entiteta stala je i Crna Gora. 

Predsednik Milo Ðukanović je istakao da Crna Gora ponavlja svoju nedvosmislenu podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica.

"Osuđujemo sve akte o priznanju oblasti Donjecka i Luganjska kao nezavisnih entiteta, kojima se krši međunarodno pravo i međunarodni poredak zasnovan na pravu", napisao je Ðukanović na svom Twitter nalogu.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Putin potpisao priznanje
Vladimir Putin

Predsednik Rusije

21.02.2022. 22:11

Putin potpisao priznanje

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaze o priznanju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve