Svet
14.10.2021. 14:00
Tanjug

99 odsto

Evo koja država ima najveći procenat vakcinisanih

Vakcina
Izvor: Shutterstock

Mala pacifička država Palau ima najveći procenat stanovnika vakcinisanih protiv korona virusa, saopštila je Međunarodna federacija društava Crvenog krsta (IFRC) i apelovala na njene susede da slede taj primer i pojačaju napore u imunizaciji.

Kako je saopšteno, 99 odsto stanovništva Palaua starijeg od 12 godina primilo je obe doze vakcine protiv korona virusa, pozivajući se na vladine podatke koji pokazuju da je to 16.152 ljudi, prenosi agencija Rojters.

To stavlja Palau, arhipelag od 500 ostrva u zapadnom delu Tihog okeana, na "prvo mesto", navedeno je u saopštenju.

Palau, ostrva
Izvor: Shutterstock

U saopštenju se dodaje da je Palau ispred zemalja, poput Portugalije, koja je proglašena za jednu od zemalja koja ima najveći broj vakcinisanih u svetu, jer je 80 odsto stanovništva od 10 miliona ljudi u potpunosti imunizovano.

Ali takođe ovaj izveštaj predstavlja oštar kontrast u odnosu na druge male narode u regionu koji su imali usporena uvođenja vakcinacije zbog ograničenja ponude vakcine i kolebanja stanovništva.

Hitnost povećanja stope vakcinacije u regionu povećana je predstojećom sezonom ciklonskih pacifičkih regija, što bi moglo naneti veću štetu egzistenciji koja je već pogođena pandemijom, navela je Međunarodna federacija društava Crvenog krsta.

U saopštenju se dodaje da država Palau nije bila sama među pacifičkim državama koje prednjače u svetu po stopi vakcinacije po glavi stanovnika.

Kako se navodi, Kukova ostrva na kojem žive 17.000 stanovnika, imaju 96 odsto populacije koja u potpunosti vakcinisana, dok Fidži sa 896.000 stanovnika ima 96 odsto stanovnika koji su primili barem jednu dozu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta su sve srednjoškolci iz Srbije pitali članove Kriznog štaba (VIDEO)
Tribina, 13. 10. 2021.

Edukativna tribina

14.10.2021. 01:24

Šta su sve srednjoškolci iz Srbije pitali članove Kriznog štaba (VIDEO)

U Domu učenika "Milutin Milanković“ u Beogradu, održana je tribina na kojoj su srednjoškolci iz raznih delova Srbije, imali priliku da razgovaraju sa epidemiologom Predragom Konom, imunolog Srđom Jankovićem i gradonačelnikom Beograda Zoranon Radojičićem.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve