Svet
12.10.2021. 21:31
R.E.

Korona

Uspeh bez presedana: U EU vakcinisano 75 odsto punoletnih

Evropska unija
Izvor: Shutterstock

U Evropskoj uniji je 75 odsto punoletnih građana vakcinisano, saopštila je evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakidis.

Ministri zdravlja zemalja Evropske unije su se na neformalnom zasedanju u Sloveniji informisali o pravljenju zdravstvene unije u EU-u, kako bi blok odgovorio na buduće zdravstvene izazove.

Evropska stretegija nabave vakcina i imunizacije omogućila je "uspeh bez presedana", pri čemu su ključni bili saradnja članica i pokazana solidarnost, kazala je Kirijakidis.

Uspeh se, po njenim rečima, pokazao u tome što je do sada u EU imunizovano 75 odsto odraslih osoba, prenela je Hina.

"Međutim, potreban nam je i veći procenat vakcinisanih i to svuda. To je bila moja glavna poruka", dodala je.

Kako bi se postiglo da se strategija vakcinisanja i kontrolisanja pandemije, a zatim povratka u normalan život osigura na globalnom nivou, potrebna je i solidarnost, pa je i na ovom neformalnom zasedanju ministara zdravlja, dato jasno obećanje da će EU državama van Unije do sredine iduće godine donirati 500 miliona doza vakcina protiv kovida, od čega 250 miliona pre kraja ove godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Na respiratorima nema revakcinisanih"
koronavirus

Stevan Blagojević

12.10.2021. 15:27

"Na respiratorima nema revakcinisanih"

Na respirtorima u bolnicama nema revakcinisanih, a najviše hospitalizovanih koji su vakcinisani primilo je Sinofarm vakcinu, rekao je u Uranku K1 televizije dr Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju. On je objasnio da se prema podacima u bolnicama na 100 pacijenata nalaze od tri do maksimalno deset vakcinisanih pacijenata.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
5°C
30.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve