Svet
03.11.2021. 13:40
Tanjug

SZO

Evropa jedini region u kojem raste broj zaraženih

Koronavirus
Izvor: AP / Michael Probst

Broj slučajeva koronavirusa u Evropi je porastao petu nedelju zaredom, što je čini jedinim regionom u svetu u kojem zaražavanje Covidom-19 i dalje raste, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U nedeljnom izveštaju o pandemiji, zdravstvena agencija UN-a navodi da je broj novih slučajeva skočio za 6,0 odsto u Evropi u poređenju sa povećanjem od 18 odsto registrovanom prethodne nedelje, prenosi agencija AP.

Nedeljni broj novih infekcija u drugim regionima je pao ili je ostao približno isti, navodi se u izveštaju.

Najveći padovi zabeleženi su na Bliskom istoku, gde je broj novih slučajeva smanjen za 12 odsto i u jugoistočnoj Aziji i Africi, gde je broj opao za devet odsto.

Širom sveta je ukupno prijavljeno tri miliona novih nedeljnih slučajeva, navodi se u izveštaju.

Broj smrtnih slučajeva od Covida-19 u svetu porastao je za 8,0 odsto, uglavnom zbog jugoistočne Azije, gde je smrtnost porasla za 50 odsto.

Stopa zaraze koronavirusom bila je daleko najviša u Evropi, koja je prijavila oko 192 nova slučaja na 100.000 ljudi, a zatim u Severnoj i Južnoj Americi, koje imaju oko 72 nova slučaja na 100.000 ljudi.

Dok su Češka, Poljska i druge zemlje u centralnoj i istočnoj Evropi prijavile najnoviji skok zaražavanja, kontinuirani porast potvrđenih slučajeva širom Evrope uglavnom je posledica skoka broja infekcija u Britaniji, Rusiji, Turskoj i Rumuniji, pokazuje izveštaj.

SZO je, takođe, osudila bogate zemlje zbog uvođenja programa buster doza, u trenutku kada većina siromašnih zemalja tek treba da primeni vakcine na svojoj najugroženijoj populaciji.

SZO je saopštila prošle nedelje da se svaki dan daje oko milion buster doza, što je oko tri puta više od broja vakcina datih u siromašnim zemljama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Da sam ja predsednik, vakcine ne bi bile obavezne"
Donald Tramp

Donald Tramp

19.10.2021. 09:20

"Da sam ja predsednik, vakcine ne bi bile obavezne"

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da, da je on još uvek na funkciji, ne bi propisao da vakcine protiv koronavirusa budu obavezne, već bi ih, umesto toga, „prodao“ ljudima, u smislu da se vakcinacija temelji na dobrovoljnoj bazi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve