Svet
01.02.2022. 13:05
Tanjug

Ekonomska špijunaža

FBI: Kina je najveća pretnja po naše ideje, inovacije i ekonomsku bezbednost

fbi 1. 2. 2022.
Izvor: Shutterstock

Pretnja koju kineska vlada predstavlja po Zapad je "drskija i štetnija" nego ikada ranije, izjavio je direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristofer Rej, optužujući istovremeno Peking za krađu američkih ideja i inovacija i pokretanje masovnih hakerskih operacija.

Rej je u sinoćnjem govoru, u predsedničkoj biblioteci Ronalda Regana, ukazao da SAD nastavljaju da smatraju Kinom svojom najvećom pretnjom po dugoročnu ekonomsku bezbednost, čak i u trenutku kada su tenzije između Rusije i Ukrajine u fokusu američke spoljne politike, prenosi britanski list "Gardijan".

"Kada zbrojimo ono što vidimo u našim istragama, od kojih je preko 2.000 fokusirano na kinesku vladu koja pokušava da ukrade naše informacije ili tehnologiju, jednostavno nema zemlje koja predstavlja širu pretnju našim idejama, inovacijama i ekonomskoj bezbednosti od Kine", izjavio je Rej, sudeći prema transkriptu govora koji je dostavio FBI.

Prema njegovim rečima, FBI svakih 12 sati otvara nove slučajeve kako bi se suprotstavio kineskim obaveštajnim operacijama, pri čemu hakeri kineske vlade kradu više ličnih i korporativnih podataka nego sve druge zemlje zajedno.

"Šteta od ekonomske špijunaže kineske vlade nije samo to što njene kompanije napreduju na osnovu nelegalno stečenih tehnologija. Dok one napreduju, naše kompanije i radnike guraju u drugi plan”, izjavio je Rej.

Zvaničnici kineske vlade su više puta odbacivali optužbe američke vlade, a portparol kineske ambasade u Vašingtonu je prošlog jula poručio da su Amerikanci “izvršili neosnovane napade" i izneli zlonamerne klevete o kineskim sajber napadima.

U tom saopštenju je Kina opisana kao "uporni branilac sajber bezbednosti".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta smeraju Kinezi? Satelitski snimci otkrili makete američkih brodova
Maketa američkog broda u Kini 8.11.2021.

Tenzija raste

08.11.2021. 11:42

Šta smeraju Kinezi? Satelitski snimci otkrili makete američkih brodova

Kineska vojska napravila je makete u obliku nosača aviona američke mornarice i drugih američkih ratnih brodova u pustinji Sinđang, koje će verovatno poslužiti kao mete za obuku, pokazali su satelitski snimci kompanije “Maxar”.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve