Svet
03.11.2021. 11:09
Tanjug

Džozef Bajden

"Putin i Si okreću glavu od problema a nazivaju sebe velikim vođama"

Džozef Bajden 3.11.2021.
Izvor: Tanjug / AP / Evan Vucci

Američki predsednik Džozef Bajden kritikovao je Kinu i Rusiju zbog toga što nisu učinile više na rešavanju klimatske krize.

"Mi smo se pojavili i time uticali na to kako ostatak sveta vidi Ameriku i njene lidere. To je ogroman problem, a oni su na to okrenuli glavu. Kako mogu da urade to i nazovu sebe velikim vođama", rekao je Bajden na samitu COP26, prenosi CNN.

Kineski predsednik Si Ðinping i ruski predsednik Vladimir Putin nisu prisustvovali klimatskom samitu Ujedinjenih nacija u Glazgovu, koji se smatra najvažnijim međunarodnim pregovorima o klimi poslednjih godina.

Govoreći detaljnije o odnosima sa Kinom, američki predsednik je rekao da nije zabrinut zbog mogućeg oružanog sukoba i da je kineskom predsedniku u razgovoru jasno stavio do znanja da rivalstvo dve zemlje ne mora da bude i sukob.

Bajden je naglasio da bi SAD trebalo da podrže klimatske akcije čak i ako druge nacije to ne čine zbog toga što žele svet koji će "moći da diše" i da budu predvodnici u njemu.

"Činjenica je da Kina pokušava da potvrdi svoju novu ulogu kao svetskog lidera, a da se pri tome ne pojavljuje. Najvažnija stvar koja je privukla pažnju sveta je klima. Svuda. Od Islanda do Australije. To je jednostavno ogromno pitanje, a Kina se povukla. Kako to možete da radite i da tvrdite da nakon toga možete da imate bilo kakvu lidersku ulogu? Isto je i sa Putinom", naglasio je Bajden.

Džozef Bajden 3.11.2021.
Izvor: Tanjug / AP / Evan Vucci

Američki predsednik je rekao da delovanje u vezi sa klimatskom krizom nije samo moralni, već i ekonomski imperativ.

"Ulaganje u budućnost čiste energije je ogromna prilika, ogromna prilika za svaku zemlju da stvori dobro plaćena radna mesta i podstakne ekonomski oporavak na široj osnovi", rekao je Bajden na COP26 klimatskom samitu.

Bajden je naglasio da je više od 100 svetskih lidera, koji predstavljaju države sa više od 85 odsto šuma na planeti, pristalo na okončanje i preokret u vezi s krčenjem šuma i degradacijom zemljišta do 2030. godine, što je odličan primer kakve su ambicije potrebne u borbi protiv klimatskih promena.

"SAD su ponosne što su to pokrenule i podržale. Sa naše strane, nastavićemo da podižemo ambicije i ispunimo cilj i tako smanjimo domaće emisije za 50-52 odsto do 2030. godine. Ove decenije moramo da napravimo značajan napredak", rekao je američki predsednik.

On je na kraju poručio da ne može da se seti dva dana u kojima je postignuto više u vezi s klimatskim promenama od ova dva dana na samitu COP26 u Glazgovu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Neka se čuje vapaj Zemlje na klimatskom samitu"
Papa Franja

Papa Franja

31.10.2021. 18:40

"Neka se čuje vapaj Zemlje na klimatskom samitu"

Papa Franja pozvao je ljude da se mole kako bi se vapaj Zemlje čuo na samitu Ujedinjenih nacija o klimi koji počinje u Glazgovu, u Škotskoj.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve