Svet
01.12.2023. 19:05
R.E.

Zvanični podaci

Da li nam preti klimatska katastrofa?

globalno zagrevanje
Izvor: Shutterstock

Mesec dana pre kraja 2023. već je poznato da će ova godina dostići globalno zagrevanje od 1,4 stepena u odnosu na predindustrijske period, izazivajući "zaglušujuću kakofoniju" i temperaturne rekorde, saopštila je Svetska meteorološka organizacija (SMO).

"Živimo i prolazimo kroz klimatski kolaps u realnom vremenu", rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na otvaranju samita COP28 u Dubaiju, preneo je Gardijan.

Gutereš je govorio na predstavljanju klimatskog izveštaja SMO, na kojem je rečeno da je 2023. godina najtoplija godina od kako se vrše merenja, toplija i od 2016. godine, kada je temperatura bila za 1,2 stepena viša u odnosu na predindustrijski period.

 

Rezultati iz izveštaja, međutim, ne znače da će svet preći dugoročni prag zagrevanja od 1,5 stepeni za koji naučnici kažu da je gornja granica za izbegavanje katastrofalnih klimatskih promena prema Pariškom sporazumu iz 2015.

Sledeća godina bi mogla da bude još gora, kažu naučnici, budući da će uticaj "El Ninja" verovatno dostići vrhunac ove zime i dovesti do viših temperatura 2024. godine, prenosi Hina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ključne informacije o uticaju klimatskih promena na biljni svet
Klimatske promene

Nova mapa

26.11.2023. 11:44

Ključne informacije o uticaju klimatskih promena na biljni svet

Nova verzija mape zone otpornosti biljaka, koju je objavilo američko Ministarstvo poljoprivrede nakon deset godina, donosi ključne informacije o uticaju klimatskih promena na biljni svet širom Sjedinjenih Američkih Država.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve