Svet
13.11.2021. 19:05

Micotakis poručio

Grci Britancima: A, da nam vratite skulpture iz Partenona?

skulptura, noga, stopalo, prsti
Izvor: Shutterstock

Grčki premijer Kirijakos Micotakis poručio je da bi kulturno blago iz Partenona u Britanskom muzeju, trebalo da bude vraćeno Atini i pozvao London kako bi se taj cilj postigao.

Premijer Boris Džonson rekao je u martu da je Britanski muzej legitimni vlasnik ovih antičkih skulptura, odbijajući trajni zahtev Grčke za njihov povratak.

''Velika Britanija bi trebalo da započne dijalog u dobroj veri sa Grčkom i ja ih pozivam da to učine'', naglasio je Micotakis u govoru u Parizu, obraćajući se na 41. zasedanju Generalne konferencije Uneska i svečanosti povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja ove agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

Micotakis je rekao da je Unesko preduzeo ključni korak u septembru, kada je priznao da ovo pitanje ima međuvladin karakter.

"Prema ovome, obaveza vraćanja skulptura Partenona direktna je nadležnost vlade Velike Britanije“, naglasio je grčki premijer.

Grčka vlada premijera Micotakisa pojačala je pritisak za povratak kulturnog blaga od kada je preuzela vlast 2019. godine i najavila još intenzivniju kampanju odlaskom Britanije iz Evropske unije.

Od osamostaljenja 1832. godine, Grčka je više puta pozivala na repatrijaciju blaga, u Britaniji poznatog kao "Eldžinov mermer“, koje je britanski diplomata lord Eldžin odneo iz hrama Partenona u Atini početkom 19. veka, kada je Grčka bila pod osmanskom vlašću.

Britanski muzej u Londonu odbio je da vrati skulpture, otprilike polovinu mermernog friza od 160 metara koji je krasio spomenik iz 5. veka pre nove ere, rekavši da ih je Eldžin stekao zakonskim ugovorom sa Osmanskim carstvom i da su deo zajedničkog nasleđa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najbolji evropski umetnik je iz Bosne i Hercegovine
Damir Imamović

Bravo!

16.05.2021. 18:55

Najbolji evropski umetnik je iz Bosne i Hercegovine

The Best of Europe, nagrada koju tradicionalno dodeljuje britanski muzički magazin Songlines, ove godine pripala je Damiru Imamoviću.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
21.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve