HAOS NA TRAMPOVOM GOVORU U DAVOSU: Amerika na prvom mestu, onda napao svoje birokrate, tražio da se svet naoruža, a onda opleo po medijima


Američki predsednik Donald Tramp održao je danas svoj dugoočekivani govor na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Tramp je prvi američki predsednik posle Bila Klintona, koji je tokom svog mandata boravio u Davosu.

– Privilegija je biti ovde. Ovde sam danas da bih predstavljao interese američkog naroda, kao i sve nacije ovde predstavljene. Nakon godina stagnacije, SAD ima još jednom snažan privredni rast. Prošle godine postigli smo neverovatna dostignuća u podizanju zaboravljenih ljudi iz siromaštva. Ovde sam da bih poslao jednostavnu poruku, da nikad nije bilo bolje vreme za investiranje i rast u SAD. Amerika je otvorena za biznis. Ako raste Amerika, raste i ostatak sveta.

U.S. President Donald Trump, right, stands next to "The Landwehr of Fribourg", a historic marching band before addressing a plenary session during the 48th Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, Friday, Jan. 26, 2018. (Laurent Gillieron/Keystone via AP)

U.S. President Donald Trump, right, stands next to “The Landwehr of Fribourg”, a historic marching band before addressing a plenary session during the 48th Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, Friday, Jan. 26, 2018. (Laurent Gillieron/Keystone via AP)

Američki predsednik zatim je napao “birokrate koje birači nisu izabrali”, a koje su krive za donošenje zakona koji su protiv poslodavaca i protiv radnika.

– Ja verujem u Ameriku. Stavljam je na prvo mesto, kao što bi to trebalo da rade i druge svetske vođe sa svojim državama. Ne možemo imati slobodnu i otvorenu trgovinu ako neke države iskorištavaju sistem na račun drugih. Slobodna trgovina treba biti slobodna i recipročna – rekao je Tramp ne odstupajući od unapred pripremljenog govora.

President Donald Trump arrives to deliver a speech to the World Economic Forum, Friday, Jan. 26, 2018, in Davos. (AP Photo/Evan Vucci)

President Donald Trump arrives to deliver a speech to the World Economic Forum, Friday, Jan. 26, 2018, in Davos. (AP Photo/Evan Vucci)

– SAD više neće okrenuti glavu na drugu stranu kad su u pitanju takve nepoštene prakse, poput državnih podsticaja i državnog planiranja ekonomije – rekao je. Tramp je dodao i da postoji mogućnost nastavka pregovora o TPP-u (Trans Pacifičkom Partnerstvu), “ako je to u interesu svih država”. U suprotnom SAD će sklapati bilateralne ugovore s pojedinim državama, rekao je Tramp koji je, podsetimo, SAD povukao iz pregovora o TPP-u početkom prošle godine.

Tramp se nakon toga prebacio na vojno-politička pitanja i istakao da bi države trebale trošiti više novaca na odbranu.

Komentarisao je i tenzije sa Severnom Korejom:

– Moramo uložiti maksimalni pritisak na nuklearno razoružanje Korejskog poluostrva – rekao je američki predsednik i dodao da se Iran mora sprečiti na putu da stekne nuklearno oružje. Osvrnuo se i na poraz Islamske države za koju je rekao da je izgubila 100 posto svoje teritorije  i zahvalio se svim državama koje su učestvovale u bobi protiv ISIS-a.

Pred kraj govora Tramp nije propustio da žestoko kritikuje medije:

– Pre nego što sam postao političar nisam bio ni svestan koliko opaki,  zlobni i “fake” (lažni) mogu biti mediji – rekao je Tramp, posle čega se čulo glasno negodovanje iz publike. Okupljeni novinari kažu da takvo nešto u Davosu još nisu doživeli, piše britanski Guardian.

NE PROPUSTITE:

DŽORDŽ SOROS PODIGAO PRAŠINU NA FORUMU U DAVOSU: Predvideo pad Trampa, propast Fejsbuka i bitkoina, a Rusiju nazvao mafijaškom državom

HRVATSKA KUPUJE IZRAELSKE F-16?! Plenković i Netanijahu razgovarali u Davosu

POZADINA SVETSKOG EKONOMSKOG FORUMA U DAVOSU: Bogataši iznajmili lokalnu crkvu, krigla piva 70 evra, a soba bez kupatila 2.000 evra za noć

RURALNI GLOBALIZAM

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar