Svet
13.12.2021. 07:05
Marko R. Petrović i Mihailo Paunović

Rusija i Ukrajina

Hoće li biti ONOG rata?

Zelenski, Ukrajina 10.12.2021.
Izvor: EPA-EFE/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Dok je Amerika zabrinuta zbog povećanja broja ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom, Rusija brine zbog potencijalnog širenja NATO-a prema istoku, odnosno dolasku Alijanse pred njena vrata. U središtu priče je mala, naspram Rusije i Amerike, Ukrajina čiji bi narod ponovo mogao da bude kolateralna šteta pogrešne politike.

Ovako bi ukratko mogla da se opiše aktuelna kriza koju ostatak sveta sa strepnjom prati. Pretnje sankcijama i zveckanje oružja možda se najjače čuju u Evropi, ali ovo nije samo njeno pitanje i razlog za brigu. Mogući sukob tiče se i ostalih posmatrača i predstavlja pretnju po sve, na više nivoa.

Zapravo, sve neodoljivo podseća na onu scenu iz filma "Lepa sela lepo gore“, kada Nikola Pejaković pita Dragana Bjelogrlića: "Nego reci ti meni, hoće biti onog rata... A?“

Samo što ovaj put niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da će odgovor biti kao u filmu. Ali ni krajnji ishod.

I mada odnosi između Rusije i SAD nisu bili ovako zategnuti još od doba Hladnog rata, razum sam postavlja pitanje: da li je realno da u 21. veku dođe do sukoba dve najmoćnije sile na svetu? Oni stariji još se sećaju onih 35 dana iz oktobra i novembra 1962. godine i Kubanske krize, kada se svet bukvalno nalazio na ivici nuklearnog rata. I da Hruščov nije odlučio da brodove sa sovjetskim raketama koje je SSSR želeo da instalira na Kubi ne "okrene za 180 stepeni“, a da one već postavljene vrati u "majčicu Rusiju“, pitanje je šta bi se dogodilo.

Analitičar Dragomir Anđelković u razgovoru za "Ekspres“ ističe da, ukoliko racionalno posmatramo stvari, nije realno da dođe do sukoba između Rusije i Ukrajine jer bi druga strana u ovom sukobu loše prošla.

"Ipak, s druge strane, u politici se često odluke donose zbog interesa političkih elita. Ukrajinski vlastodršci se možda ipak odluče za ovakav scenario jer im je pozicija vrlo slaba i pitanje je da li će ostati na vlasti. Možda se odluče za avanturu u Donbasu, zarad ostanka na vlasti. Ukoliko se odluče za tu avanturu, Rusija će odgovoriti kontramerama i to može da izazove ozbiljan rat“, ističe Anđelković.
 

Izjave koje dolaze od ruskog i ukrajinskog državnog vrha nisu nimalo umirujuće. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je nedavno američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da će Moskva odgovoriti ako Ukrajina bude uvučena u bilo kakve američke "geopolitičke igre”.

S druge strane, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleb istakao je da Ukrajina i partneri sada rade pre svega na tome da vojna opcija bude što neisplativija za Rusku Federaciju.

"Zahvaljujući napornom radu ukrajinskih diplomata, međunarodni partneri Ukrajine sa obe strane Atlantika biće spremni da se pridruže uvođenju sveobuhvatnog paketa odvraćanja Rusije u slučaju novog talasa agresije. Paket sankcija obuhvata tri nivoa: politički, ekonomski i bezbednosni“, istakao je Dmitro Kuleb, a prenosi ambasada Ukrajine.

Zapaljive izjave ministra spoljnih poslova Ukrajine, kao i nedavna konstatacija predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da "ukrajinska vojska veruje u svoju snagu i može sprečiti svaki osvajački plan neprijatelja“, govore da vetar podrške za ovakve reči duva sa krajnjeg zapada. Međutim, postavlja se pitanje da li je Ukrajina baš toliko važan partner NATO-a da bi ovaj savez bio spreman na sukob sa Rusijom. Sagovornik "Ekspresa“ smatra da nije.

"NATO sigurno ne bi ušao sa Rusijom u sukob jer bi se u tom slučaju sukob pretvorio u nuklearni rat. NATO je koristio Ukrajinu kao topovsko meso, računajući da će tako izazivati Rusiju i praviti im probleme. Međutim, kako su se sada stvari otrgle kontroli mislim da je i NATO vrlo zabrinut i pokušavaju da smire Kijev. S druge strane, Kijev se nalazi u veoma teškoj ekonomskoj situaciji i sada igra na ivici sukoba kako bi izvlačio ekonomsku i drugu pomoć od Zapada“, ističe Anđelković.

Ono što bi, takođe, moglo da predstavlja kamen spoticanja ka smirivanju strasti na relaciji Rusija–Ukrajina–Amerika jeste što ova geopolitička kriza dolazi u prilično nezgodnom trenutku za Bajdena. Od povlačenja američkih trupa iz Avganistana još nije prošlo dovoljno vremena da bi ovaj događaj izbledeo u glavama američkih građana. Zbog toga je pritisak na Bajdenu veliki, a pokazivanje slabosti prema Rusiji nikako nije opcija, ukoliko želi da zadrži uporište u glasačkom telu.

"Bajden je upao u zamku ekstremista koji su oko njega i koji su ga huškali da podržava radikalne poteze Varšave i Kijeva. Ti radikalni potezi doveli su do eskalacije na liniji sa Moskvom. Otuda Vašington sada ne zna šta da radi. Ukoliko se povuče, pada mu prestiž kako u Americi tako i van Amerike, a ukoliko se ne povuče – rizikuje sukob. Mislim da će Bajden pokušati da na neki način relaksira stvari kroz direktne kontakte sa Moskvom, ali i kroz ekonomsku pomoć Kijevu. Ovo mu je teška situacija, ali definitivno će pokušati, po svaku cenu, da smiri situaciju pa makar i kroz izvestan pad rejtinga jer sve drugo bi bilo katastrofa“, smatra Anđelković.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Rat Ukrajine i Rusije bio bi pogrešan scenario"
Zelenski

Volodimir Zelenski

10.09.2021. 22:25

"Rat Ukrajine i Rusije bio bi pogrešan scenario"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne isključuje mogućnost potpunog rata sa Rusijom, ali veruje da bi to bila najveća greška.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve