Svet
18.12.2023. 12:45
R.E.

Gimnazija

Zbog čega Hrvati povlače udžbenike iz istorije

učionica, škola
Izvor: ANA-MPA / VASILIS PSOMAS

Hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja povuklo je iz Kataloga odobrenih udžbenika izdanje "Zašto je istorija važna? 4" za učenike četvrtih razreda gimnazije, jer, kako tvrde, u pojedinim delovima sadrži netačne činjenice i pogrešna tumačenja koja se odnose na stvaranje moderne Hrvatske, višestranačja i poslednjeg rata koji Hrvati nazivaju "Domovinski".

Reč je o udžbeniku čiji su autori Miljenko Hajdarović, Vedran Ristić i Nikica Torbica, u izdanju "Profil Klett", što je jedan od strukovnih portala, historiografija.hr, ocenio "protivnim “istorijskoj nauci i demokratskom društvu”.

Iz hrvatskog Ministarstva nauke i obrazovanja objašnjavaju da je udžbenik povučen na osnovu tražene analize Agencije za udžbenika, koja je zaključila da on, kako navode, "ne sledi u potpunosti propisani kurikulum istorije". 

Poučavanje o interpretacijama koje uvode autori u svoj udžbenik, to jest proučavanje i propitivanje dela i stavova pojedinih istoričara (sekundarnih istorijskih izvora) o pojedinim istorijskim događanjima i procesima nisu propisani službenim kurikulumom za nastavu istorije u gimnazijama“, piše u odgovoru hrvatskog ministarstva za zagrebačku N1.

Dodaje se da pojedine istorijske karte sadrže pogrešne prikaze, da pojedini primarni istorijski izvori nisu adekvatno objašnjeni, a pitanja uz njih nisu dobro oblikovana.

"Sugestivna pitanja nisu prihvatljiva u udžbenicima, a on ih sadrži u većem broju. U delovima udžbenika nalaze se sugestivna pitanja i fotografije koje učenika upućuju na pogrešne zaključke te se ne razvija kritičko mišljenje i aktivno učenje, posebno u poglavlju udžbenika koji se odnosi na stvaranje moderne Republike Hrvatske, višestranačje u Republici Hrvatskoj i Domovinski rat", tvrde iz hrvatskog ministarstva.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve