HUAWEI SE ŽALIO SUDU U SAD: Protivustavne zabrane Amerike

HUAWEI SE ŽALIO SUDU U SAD: Protivustavne zabrane Amerike

(AP Photo/Andy Wong)


Kineski tehnološki gigant Huawei uložio je žalbu sudu u SAD, tražeći da se poništi odluka kojom se ograničava prodaja njegove telekomunikacione opreme.

Glavni pravnik Huawei-a Song Lijuping rekao je da je kompanija zatražila da sud ramatra da li je ustavno da SAD zabrani svojoj saveznoj administraciji da kupuje opremu i usluge te kompanije ili da radi sa trećim kompanijama koji su njeni klijenti. Huawei je najveći proizvođač opreme za mreže mobilne telefonije, ali sada se bori da zadrži pristup vodećim tržištima za nove generacije mreža, pošto SAD tvrde da kompanja preti međunarodnoj sajberbezbenosti, prenosi AP.

Povezane vesti – Visoki predstavnik kineske kompanije pozvao je evropske poslanike da ne ostanu skrštenih ruku 

Novom žalbom Huawei traži ubrzanje rešenja žalbe uložene u martu u Teksasu, gde je sedište njegovih američkih operacija. Song je rekao da kampanja koju sankcioniše država protiv Huawei-a neće poboljšati sajberbezbednost.

“Političari u SAD koriste snagu cele nacije da gone privatnu kompaniju. To nije normalno” rekao je Song.

Ovo je objavljeno u trenutku u kom je kineska grupa, nesporni svetski lider u 5G tehnologiji pete generacije mobilnih mreža, na meti nove serije napada iz Vašingtona, prenosi Frans pres.

Povezane vesti – Huawei planira da lansira svoju alternativu operativnom sistemu Android 

U jeku američko-trgovinskog rata, administracija predsednika Donalda Trampa stavila je Huawei na spisak sumnjivih kompanija kojima je zabranjeno da prodaju tehnološku opremu što preti samom opstanku Huawei-a. Ta kompanija u mnogome zavisi od delova proizvedenih u SAD za svoje telefone.

Grupa je od 2018. na meti Vašingtona. SAD sumnjaju da kompanija dozvoljava kineskim obaveštajnim službama da koristi njihovu opremu da špijunira komunikacije preko mobilnih mreža u svetu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar