Svet
07.05.2022. 15:05
Beta

Rusija

I popularni reper na listi stranih agenata

pevač, koncert, muzika, reper
Izvor: Shutterstock

Rusija je uvrstila nove kritičare vlasti na spisak "stranih agenata", dvoje saveznika zatvorenog opozicionara Alekseja Navaljnog koji su u izgnanstvu i jednog popularnog repera.

Osobe koje su svrstane na taj spisak podvrgnute su brojnim ograničenjima i procedurama uz pretnju teških kazni. 

Među novim imenima na spisku "stranih agenata " su Vladimir Milov i Ljubov Sobol, dvoje saveznika opozicionara Alekseja Navaljnog koji je u zatvoru od januara 2021. godine, a krajem marta osuđen je na devet meseci zatvora zbog "prevare"

Popularni 24-orogodišnji reper Ališer Morgenštern takođe je dodat na spisak.

On je u oktobru prošle godine razljutio bivše ruske borce kada je u intervjuu objavljenom na YouTuve rekao da "ne razume" zašto se u Rusiji slavi svaki 9. maj, Dan pobede nad nacistima, "koja se dogodila pre 76 godina".

Istražni komitet je tada naveo da ispituje te reči da utvrdi da li predstavljaju "kršenje ruskog zakona" o "javnom vređanju sećanja na branitelje domovine "i "rehabilitaciji nacizma".

Reper se izvinio preko Instagrama i optužio medije da su "iskrivile" njegove reči.

Dvojica ruskih politologa Boris Kagarlicki i Leonid Gozman takođe su stavljeni na spisak "stranih agenata".

Od početka ruske ofanzive u Ukrajini 24. februara desetine članova ruske intelektualne elite i novinara napustilo je zemlju, dok vlasti snažno jačaju pritiske protiv poslednjih medija i kritičkih glasova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stepinac bio nacistički agent
Stepinac

Novo čitanje istorije

07.07.2021. 10:17

Stepinac bio nacistički agent

Objavljujemo dokument koji dokazuje ulogu visokog oficira nemačkih bezbednosnih službi dr Karla Nojhausa u uspostavljanju ,,prijateljskih“ odnosa između nadbiskupa Stepinca i nemačkog agenta ,,dr Šmita“. Nadbiskuip je poslao Hegera u Vatikan sa ličnim pismom papi, kojom prilikom je agent uspeo da zadobije poverenje pape i njegovih najbližih saradnika, državnog sekretara Maljonea i kardinala Montinija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve