Svet
25.09.2019. 16:08
ekspres

"I TO JE TRAJALO VEČNO": Boris Džonson uporedio Bregzit sa Prometejevim mukama

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Britanski premijer Boris Džonson u govoru pred Generalnom skupštinom UN u šali je uporedio Bregzit s najstrašnijim mukama koje je, prema grčkoj mitologiji, trpeo Prometej.

Džonson je u govoru koji je Rojters nazvao pomalo bizarnim govorio o "terminatorima iz budućnosti s ružičastim očima", "zastrašujućim pilićima bez udova" i "frižideru koji će pištati tražeći još sira".

Prema grčkoj mitologiji, Zevs je kaznio Prometeja jer je ukrao vatru od bogova i dao je ljudima tako što ga je prikovao na Kavkaz i poslao orla da mu kljuca jetru. Svaki put kad bi se Prometejeva jetra regenerisala, orao bi je iznova kljucao.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Alberto Pezzali

Džonson se našalio da bi, ako pojedini članovi britanskog parlamenta isterali svoj način za sprovođenje Bregzita, usledio proces koji bi beskonačno trajao, poput Prometejevih muka, prenosi Rojters.

"I to je trajalo večito, otprilike kakvo bi bilo iskustvo Bregzita u Velikoj Britaniji, da su naši poslanici isterali svoje", rekao je Džonson.

To je bio jedini put da je Džonson pomenuo Bregzit u govoru koji je održao nakon što je britanski sud presudio da je nelegalno suspendovao parlament.

Povezane vesti - SAMIT UN O KLIMI: Samo "klimatska kancelarka" ima plan

Džonson je u obraćanju pred Generalnom skupštinom UN govorio o šteti koju tehnologija može da prouzrokuje ukoliko se pogrešno upotrebi i prednostima koje može da donese čovečanstvu ukoliko se ispravno koristi, a njegovo obraćanje je AP ocebio kao "dramatično i energetsko".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JUSTIN LANE

Prva potencijalna budućnost na koju je Džonson ukazao je distopijska - u kojoj tehnologija prožima svaki deo ljudskog života, i to ne na dobar način.

https://www.youtube.com/watch?v=XaN-MbGV4dY

Digitalni asistenti, upozorio je, pretvaraće se da primaju naređenja, ali će zapravo posmatrati ljude i delovati protiv njihovih interesa.

Povezane vesti - "KRIV JE": Da li je moguć impičment Borisa Džonsona?

Kompjuteri će odlučivati šta ćete dobiti, šta smete da radite i ko ćete biti, rekao je Džonson.

"Možete da čuvate tajne od svojih prijatelja, roditelja, dece, lekara, čak i od ličnog trenera, ali je potreban pravi napor da sakrijete misli od Gugla. A ako je to danas istina, u budućnosti možda neće postojati mesto da se sakrijete", naveo je britanski premijer.

On je upitao da li se tim algoritmima mogu poveriti životi i nade ljudi.

"Jesmo li osuđeni na hladnu i tešku budućnost u kojoj kompjuter kaže ''da'' ili ''ne''?", upitao je britanski premijer.

On, međutim, smatra da ukoliko se stvari urade na pravi način, budućnost bi mogla da bude drugačija.

"Moramo da pronađemo pravu ravnotežu između slobode i kontrole", poručio je Džonson.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve