Svet
20.08.2021. 16:53
R.E.

Španija

Isplivalo 20 tona uginule ribe

riba, 20. 8. 2021.
Izvor: ANSE / ANSE HANDOUT

Oko 20 tona uginule ribe isplivalo je na obale jedne od najvećih evropskih slanih laguna u Španiji, što je pokrenulo proteste protiv pogoršanja uslova životne sredine, dok su lokalni tužioci otvorili istragu.

Nekada magnet za turizam i utočište za morske životinje, laguna Mar Menor u Mursiji, na jugoistočnoj obali Sredozemnog mora, poslednjih godina suočila se sa smanjenjem ribljeg fonda, a slična masovna uginuća dogodila su se 2016. i 2019. godine, podseća agencija Rojters.

Stanovnici su u ponedeljak počeli da uočavaju mrtve ribe i rakove.

"Oni se i dalje  pojavljuju. Računamo da je do danas uginulo oko 20 tona", rekao je Hose Luis Garsija, direktor pomorskih programa Svetskog fonda za zaštitu prirode u Španiji.

Dok je regionalna vlada za pogibiju okrivila nedavne visoke temperature, ekolozi su godinama upozoravali da su poljoprivreda i zagađenje usled urbanog razvoja ozbiljno pogoršali kvalitet vode.

"Ljudi to zovu zelena supa. To je izazvano prekomernim đubrivom u vodi posebno iz intenzivne poljoprivrede", objasnio je Ramon Pagan iz jedne od organizacija za očuvanje lagune.

Visok nivo fosfata i nitrata u vodi uzrokuje bujno cvetanje algi, a one blokiraju prodor sunčeve svetlosti u vodu i smanjuju nivo kiseonika ispod površine, što na kraju guši morski svet.

Mnogo demonstranata koji su nosili majice "SOS Mar Menor" skupilo se u petak na obali i uzvikivalo "Želimo rešenja".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako zaštiti životinje od toplotnog udara
mačka

Saveti

03.08.2021. 07:05

Kako zaštiti životinje od toplotnog udara

Toplotni talas koji je pogodio Srbiju smeta kako ljudima i životinjama. Visoke temperature mogu ozbiljno ugroziti njihovo zdravlje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
21.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve