Svet
05.07.2022. 10:39
Beta/AFP

Zbog suše

Italija proglasila vanredno stanje u pet severnih oblasti

Suša
Izvor: Shutterstock

Italija je proglasila vanredno stanje u pet oblasti na severu zemlje i namenila fond od 36,5 miliona evra zbog posledica suše koja nedeljama pogadja dolinu reke Po.

Savet ministara sinoć je odobrio uvođenje vanrednog stanja u Emiliji Romanji, Furlaniji Julijskoj Krajini, Lombardiji, Venetu i Pijemontu do 31. decembra, objavila je vlada u saopštenju.

Italijansko poluostrvo pogođeno je neuobičajeno ranim toplotnim talasom uz nedostatak padavina, posebno u poljoprivrednoj ravnici reke Po, koja beleži najtežu sušu u poslednjih 70 godina. 

Vanredno stanje omogućuje novčana sredstva za sprovođenje potrebnih hitnih intervencija, da se garantuje javna bezbednost, nadoknada štete i da se obezbede normalni uslovi života stanovnika.

Prema najvećem poljoprivrednom sindikatu u zemlji Koldiretiju, suša preti da ugrozi 30 odsto nacionalne poljoprivrdne proizvodnje i čak polovinu planiranih prihoda u dolini reke Po.

Jezera Mađore i Garda imaju nivoe vode niže od normalnih za ovaj period godine, dok je južnije nivo reke Tibar koja prolazi kroz Rim takodje opao.

Reka Po predstavlja najveći rezervoar vode za Italiju, a njen veliki deo koriste poljoprivrednici.

Poslednjih dana više opština objavilo je restriktivne mere.

Verona, grad od 250.000 stanovnika je uvela ograničenja za pijuću vodu dok je Milano odlučio da zatvori dekorativne fontane.

Kao još jedna posledica suše proizvodnja struje je znatno pala, a pogoni hidroelektrana koji se nalaze uglavnom u planinama na severu Italije proizvode gotovo 20 odsto električne energije te zemlje. 

Do ove objave je došlo dan posle stradanja najamanje sedam ljudi u urušavanju glečera u italijanskim Alpima što je, po oceni premijera Marija Dragija, bez sumnje vezano za klimatsko zagrevanje. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Banjaluci proglašena vanredna situacija
Voda

Problem sa vodom

03.07.2022. 14:15

U Banjaluci proglašena vanredna situacija

Gradska uprava Banjaluka proglasila je vanrednu situaciju u pojedinim delovima grada zbog problema sa vodosnabdevanjem.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
16°C
01.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve