Izaslanik UN: Poslednja šansa da se spreči rat Izraela i Hamasa

Izaslanik UN: Poslednja šansa da se spreči rat Izraela i Hamasa


Izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov izjavio je da je sada “poslednja šansa” da se spreči potpuni sukob Izraela i palestinskih ekstremista u Pojasu Gaze.

Mladenov je ocenio da je “rizik od rata neminovan” nedelju dana pošto je prekidom vatre okončan najveći sukob Izraela i palestinskog Hamasa od rata 2014. godine.

(AP Photo/Adel Hana)

(AP Photo/Adel Hana)

U najnovijem sukobu poginulo je 25 Palestinaca, uključujući 10 ekstremista, i četvorica izraelskih civila. Mladenov je na otkrivanju solarne elektrane za bolnicu u Gazi rekao da strane moraju “učvrstiti razumevanje” o prekidu vatre.

(AP Photo/Khalil Hamra)

(AP Photo/Khalil Hamra)

Povezane vesti – Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio da će jedno naselje nositi ime predsednika SAD Donalda Trampa, više o tome čitajte ovde.

Dogovor kojem su posredovali Egipat, Katar i UN, predviđa snabdevanje gorivom i humanitarnu pomoć, kao i olakšanje kretanja ljudi sa te palestinske teritorije pod izraelskom i egipatskom blokadom. Novčana pomoć Katara namenjena desetinama siromašnih porodica stigla je u sklopu dogovora o prekidu vatre.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar