Svet
12.06.2022. 10:28
Beta

Kineski ministar

"Kina će se boriti do kraja da spreči nezavisnost Tajvana"

Kineski ministar odbrane
Izvor: Beta/AP / Andy Wong

Kina će se "boriti do kraja" da spreči Tajvan da proglasi nezavisnost, rekao je kineski ministar odbrane Vei Fenge u vreme porasta tenzija između Pekinga i Vašingtona oko budućnosti tog autonomnog ostrva.

"Borićemo se po svaku cenu i do kraja. To je jedini mogući izbor za Kinu", rekao je Vei Fenge na bezbednosnom forumu u Singapuru.
 

"Oni koji nastave zalaganje za nezavisnost Tajvana sa ciljem podele Kine sigurno neće ostvariti cilj. Niko ne treba nikad da potceni rešenost i kapacitet kineskih oružanih snaga za očuvanjem svog teritorijalnog integriteta", rekao je on. 
 

Kineski ministar je to rekao dan posle izjave američkog ministra odbrane Lojda Ostina da su "provokativne i destabilizirajuće" vojne aktivnosti Pekinga kod Tajvana.

Kina smatra da je to autonomno ostrvo, koje ima 24 miliona stanovnika, jedna od njenih istorijskih provincija iako ga ne kontroliše i pojačala je pritisak na Tajpej poslednjih godina sprovodeći, između ostalog, upade u zonu vazdušne odbrane Tajvana.

Takvo delovanje Kine pojačalo je tenzije sa SAD, koje su, kako se ocenjuje, veoma visoke i po brojnim drugim pitanjima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Pitanje Tajvana je najzapaljivija tema između Kine i SAD"
Kina i Amerika

Ambasador

29.01.2022. 09:48

"Pitanje Tajvana je najzapaljivija tema između Kine i SAD"

Kina bi mogla da završi u vojnom sukobu sa SAD, ako one nastave da podstiču nezavisnost Tajvana, poručio je danas kineski ambašador u Vašingtonu Čin Gang.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
20°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve