Svet
13.04.2022. 15:05
Beta

Pregovori su pri kraju

Ko sve ulazi u manjinsku vladu u Crnoj Gori

Crna Gora
Izvor: Shutterstock

Pregovori o formiranju manjinske vlade u Crnoj Gori se privode kraju, a prema poslednjim informacijama u vladi će biti osim Građanskog pokreta URA i manjinskih partija i prosrpska Socijalistička narodna partija (SNP) i opozicionona procrnogorska Socijaldemokratska partija (SDP), potvrđeno je agenciji Beta.

Podršku vladi u parlamentu će pružiti Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Premijer će biti lider URA Dritan Abazović, kojem je Đukanović dao mandat da sastavi novu vladu nakon što je vladi premijera Zdravka Krivokapića 4. februara u parlamentu izglasao nepoverenje.

Đukanović je govoreći o manjinskoj vladi i tvrdnjama mandatara za sastav nove vlade i lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića da se DPS ne vraća na vlast, kazao da je bilo različitih izjava i interpretacija.

"Pozivam samo na zdravu logiku – imate vladu koju će činiti paritje koje imaju 14, 16 ili 19 poslanika, a potreban im je 41. Razliku između 14, 16 i 19, davaće DPS. Šta mislite, je li to uticaj ili nije?", istakao je Đukanović na konferenciji za medije sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

SNP je na poslednjim parlamentarnim izborima bila na listi sa Demokratskim frontom.  Oni su formirali vlast zajedno sa demokratama i pokretom URA, nakon izbora avgusta 2020. na kojima je smenjena vlast Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Najava da će ući u vladu sa Abazovićevim pokretom URA i partijama manjinskih naroda, a uz podršku DPS u parlamentu, izazvala je oštre reakcije njenih doskorašnjih partnera u vlasti.

Parlament je u blokadi zato što potpredsednik iz redova proruskog Demokratskog fronta, Strahinja Bulajić odbija da zakaže sednicu kako bi onemogućio izbor nove vlade koja isključuje Demokratski front.

Zbog toga su na čekanju brojni zakoni među koji i oni koji se odnose na ograničavanje cena koje u Crnoj Gori svakodnevno drastično rastu.

Očekuje se, međutim, da sjednicu na zahtev Abazovića zakaže neki drugi potpredsednik kako bi se prevazišla ta situacija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ako Crna Gora ne pristane na korekciju granice odlučiće Arbitražni sud"
Ramuš Haradinaj

Ramuš Haradinaj

03.04.2022. 09:44

"Ako Crna Gora ne pristane na korekciju granice odlučiće Arbitražni sud"

Arbitražni sud vratiće Čakor i Žljeb na teritoriju Kosova, ukoliko se korekcija ne obavi voljom i saradnjom Crne Gore, rekao je predsednik Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Ramuš Haradinaj tokom sastanka sa predstavnicima sela Rugova i Podgur, prenela je Gazeta Ekspres.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve