Svet
05.08.2022. 09:00
Beta-AP

Napeto...

Nensi Pelosi objasnila razloge svog dolaska na Tajvan

Tajvan
Izvor: Shutterstock

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi rekla je da Kina neće izolovati Tajvan time što sprečava dolazak američkih zvaničnika tom autonomnom ostrvu.

Kinezi su pokušali da izoluju Tajvan, rekla je Pelosi, kada su sprečili da se pridruži Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

"Oni mogu da spreče Tajvan da posećuje ili učestvuje na drugim mestima ali ga neće izolovati time što će nas sprečiti da tamo putujemo", rekla je Pelosi.

Ona je rekla da njen put na Tajvan nije bio namenjen da se promeni 'status kvo' ostrva već da se zadrži mir u Tajvanskom moreuzu.

Ona je takođe pohvalila teško izborenu tajvansku demokratiju, uključujući napredak u diverzitetu i uspehe u tehnologiji i poslovanju, i kritikovala kinesko kršenje trgovinskih sporazuma, širenje oružja i probleme sa ljudskim pravima.

Pelosi, prvi predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa koji je posetio Tajvan u 25 godina, rekla je u sredu u Tajpeju da posvećenost SAD demokratiji na ostrvu i drugde ostaje "čvrst".

Pelosi i još pet članova Kongresa stigli su u četvrtak uveče u Tokio u okviru azijske turneje tokom koje su još posetili Singapur, Maleziju, Tajvan i Južnu Koreju.

Kina, koja smatra Tajvan delom svoje teritorije i preti da će ga silom pripojiti ako bude potrebno, nazvala je posetu Nensi Pelosi provokacijom, a juče je počela vojna vežba, uključujući treniranje raketnih udara u šest zona oko Tajvana.

Pelosi je rekla da je Kina počela vežbe raketama verovatno koristeći posetu američkih članova Kongresa Tajvanu kao izgovor.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je danas da kineske vojne vežbe usmerene prema Tajvanu predstavljaju "ozbiljan problem" i prete regionalnom miru i bezbednosti pošto je pet balističkih raketa lansirano u okviru vežbi, palo u japansku ekskluzivnu ekonomsku zonu.

On je u izjavama posle doručka sa Pelosi i njenom kongresnom delegacijom rekao da lansiranje raketa treba odmah da stane.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nensi Pelosi na Tajvanu, Kina poslala borbene avione
Nensi Pelosi, 3. 8. 2022.

Napeto

03.08.2022. 08:54

Nensi Pelosi na Tajvanu, Kina poslala borbene avione

Predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi, koja predvodi delegaciju Kongresa u poseti Tajvanu, izjavila je da SAD ostaju posvećene podršci Tajvanu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve