Svet
29.08.2021. 16:26
R.E.

Kraj karijere?

Koliku penziju će primati Angela Merkel

Angela Merkel, 29. 8. 2021.
Izvor: EPA POOL / FILIP SINGER / POOL

Posle 16 godina na mestu kancelara, Angela Merkel uskoro ide u političku penziju, a kako piše Dojče vele svakog meseca će dobijati oko 15.000 evra i imaće gomilu slobodnog vremena, osim ako ne započne novu karijeru.

Za manje od mesec dana u Nemačkoj se održavaju parlamentarni izbori, ali za Merkel politička karijera neće biti gotova u večernjim satima te nedelje, nakon što budu objavljeni prvi rezultati, jer ona ostaje u Kancelarskom uredu i nastavlja da vodi poslove do formiranja novog kabineta.

U proseku, proteklih nekoliko decenija, savezni kancelar je sa novim kabinetom zakletvu polagao pet-šest sedmica nakon izbora, međutim prošli put, posle izbora 2017. godine, Nemačka je pet i po meseci čekala na novu vladu.

Zbog toga je, navodi se moguće da Angela Merkel pretekne i svog političkog mentora Helmuta Kola, koji je još najdugovečniji posleratni kancelar i koji je na dužnosti proveo 5.870 dana. Taj rekord bi Merkel oborila ako bi ostala na funkciji do 17. decembra ove godine.

U julu, tokom posete Vašingtonu, Merkel su pitali kako zamišlja penzionerske dane, na šta je ona odgovorila da će se najpre odmoriti i da neće prihvatati nikakve pozive.

Prvo će morati da spozna da će njene obaveze sada obavljati neko drugi, rekla je Merkel i dodala "Mislim da će mi se to jako svideti".

S puno slobodnog vremena, Merkel po sopstvenim navodima želi da razmisli šta je "stvarno zanima", a kako kaže, za razmišljanje o tom pitanju u proteklih 16 godina nije imala puno vremena.

"A nakon toga ću možda pokušati da malo čitam, i onda će mi kapci pasti od umora, onda ću malo odspavati", rekla je tada Merkel.

Merkel je proslavila 67. rođendan u julu, što je ionako vreme za penziju. Za razliku od brojnih penzionera u Nemačkoj, Merkel neće imati finansijskih briga.

Kao kancelarka mesečno zarađuje 25.000 evra, a dobija i više od 10.000 na ime mandata poslanice. Kada prestane da radi, najpre će tri meseca primati punu platu, a onda najviše 21 mesec polovinu te svote.

Što se tiče visine penzije, nadležne službe će u obzir uzeti razne aktivnosti - kao kancelarke, ranije ministarke, poslanice, a taj dugi staž u politici bi trebalo da joj obezbedi odličnu penziju od petnaestak hiljada evra mesečno.

Osim toga, ona do kraja života ima pravo na službeno vozilo sa vozačem i lično obezbeđenje.

U prostorijama Bundestaga će dobiti i jednu kancelariju, poreski obveznici će finansirati i šefa te kancelarije, dvoje zaposlenih i jedno asistentsko mesto. To je tradicija u Nemačkoj, ono na šta zakonski imaju pravo bivši šefovi vlade.

Bivši članovi vlade su zakonski obavezani na diskreciju, ali su rado viđeni u korporacijama, kao savetnici, a i zbog sjajnih političkih kontakata.

Neki prethodnici Angele Merkel su prešli u slobodnu ekonomiju, piše DW dalje i navodi da je Helmut Šmit 1982. postao izdavač nedeljnika Cajt i da je bio i vrlo popularan govornik.

Kako se još bolje zarađuje demonstrirali su i bivši kancelari Helmut Kol i Gerhard Šreder - Kol je utemeljio firmu koja se bavila lobiranjem i strateškim savetovanjem i odlično je zarađivao, a Šreder se, samo nekoliko meseci nakon što je 2005. izgubio od Merkel, našao na platnoj listi ruskog projekta Severni tok, kao kćerke-firme Gazproma.

U međuvremenu je zakonski regulisano da bivši članovi vlade pre "transfera" u privredne vode moraju najpreda pitaju Kancleramt u Berlinu hoće li novom aktivnošću "ugroziti javni interes" - oko tog pitanja Vladu savetuje etička komisija, koja može da predloži i "prelazni rok" u trajanju do 18 meseci.

DW navodi da Merkel za sada nije rekla ništa o tome da li planira da preuzme neki novi posao ili neku počasnu, volontersku dužnost i dodaje da će ona verovatno još neko vreme ostati u Berlinu.

Njen suprug, profesor kvantne mehanike Joahim Zauer još ne razmišlja o penziji. Na berlinskom Univerzitetu "Humbolt" on ima status profesora emeritusa, ali je produžio ugovor na poziciji starijeg istraživača do 2022. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Merkelova i Vučić telefonom o važnim temama
Angela Merkel

Uoči Berlinskog procesa

30.06.2021. 18:22

Merkelova i Vučić telefonom o važnim temama

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa kancelarkom Savezne Republike Nemačke Angelom Merkel, a uoči Samita Berlinskog procesa 5. jula, na kom će našu zemlju predstavljati premijerka Ana Brnabić.
Close
Vremenska prognoza
light rain
20°C
06.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve