Svet
16.02.2022. 10:08
Tanjug

Austrija

Korona testovi koštali znatno više od vakcina

testovi, pcr testovi
Izvor: Shutterstock

Od besplatnog testiranja u Austriji profitiraju velike laboratorije, a troškovi testiranja znatno su prevazišli troškove nabavke vakcina, zbog čega su sve glasniji zahtevi za njihovo ukidanje.

Do sada je urađeno više od 286 miliona korona testova, a dato je 17,9 miliona doza vakcina protiv kovid19.

Sa pola miliona PCR testova dnevno, Austrija je postala "svetski prvak u testiranju", ali to testiranje skupo košta poreske obveznike u zemlji, mnogo skuplje od vakcinisanja.

Poslanički upit stranke NEOS, pokazao je da je samo Ministarstvo zdravlja prošle godine imalo troškove od 1,7 milijardi evra za testiranje.

Za tekuću godinu se računa sa troškovima u visini od 1,3 milijardi evra.

U tim brojevima nisu uračunati testovi u školama.

Poređenja radi, troškovi vakcinacije su prošle godine iznosili 0,47 milijardi evra, a za ovu godinu procenjuje se da će dostići 0,75 milijardi evra.

Ministarstvo finansija za prošlu i pretprošlu godinu izdvojilo je 2,6 milijardi evra za testove.

Poređenja radi, nabavka vakcina u istom periodu koštala je oko 340 miliona evra.

Od početka pandemije sprovedeno je oko 97 miliona PCR i oko 189 miliona antigenskih testova, što je ukupno 286 miliona testova, ili 32 testa po stanovniku Austrije.

Velike laboratorije, poput "Lajfbrejn", imaju veliku korist od strategije širokog testiranja.

U Beču "Lajfbrejn", prema rečima šefa te laboratorije Mihaela Havela, naplaćuju oko šest evra po PCR testu putem grgotanja, a pošto se radi dnevno 400.000 testova, to je dnevni obrt u visini od 2,4 miliona evra.

Preduzeća koja sprovode testiranje svojih zaposlenih dobijaju od države paušalnu svotu od 10 evra po sprovedenom i zavedenom antigenskom ili PCR testu.

Apoteke za sprovedeni test dobijaju 25 evra.

Kritičari besplatnog testiranja smatraju da to nije potrebno kada postoji obavezna vakcinacija, a i mišljenja su da strategija testiranja nije doprinela rastu vakcinacije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Austriji ne priznaju samo jednu vakcinu
2g pravilo, Austrija

Obavezna vakcinacija

07.02.2022. 10:17

U Austriji ne priznaju samo jednu vakcinu

Ministarstvo zdravlja Austrije izdalo je uredbu kojom se reguliše primena Zakona o uvođenju obavezne vakcinacije protiv korona virusa, prema kojoj se, pored vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), priznaju i dve kineske vakcine, kao i indijske, ali ne i ruski "Sputnjik".
Close
Vremenska prognoza
few clouds
-1°C
05.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve