Svet
06.04.2022. 11:26
Beta-AFP

Ne posustaje

Korona u Kini: Spremno otvaranje bolnice sa čak 40.000 mesta

koronavirus u Kini
Izvor: CHINATOPIX

Kina je objavila podatak o rekordnih 20.000 novozaražanih kovidom-19 u prethodna 24 časa, najviše njih je u Šangaju gde se vlasti spremaju da otvore bolnicu sa čak 40.000 mesta.

Kina - gde je koronavirus prvo zabeležen krajem 2019. godine uspela je do marta 2021. da uveliko iskoreni epidemiju zahvaljujući strogim merama i politici "nula kovida".

Omikron soj ovog virusa je oborio tu strategiju dnevnim rekordima novozaraženih koji sada prelaze brojeve iz prvog talasa epidemije u Vuhanu, gradu u centru zemlje.

U Kini je prijavljeno 20.472 novozaraženih kovidom u poslednja 24 časa. To je mali broj u odnosu na cifre zebeležene u mnogim zemljama ali visok za Kinu, gde je još u februaru dnevni broj novozaraženih jedva prelazio 100. Granica od 10.000 novozaraženih je predjena u nedelju.

koronavirus u Kini
Izvor: Beta/AP / Andy Wong

Nije zabeležen ni jedan novi smrtni slučaj, navelo je Ministarstvo zdravlja.

Poslednja dva smrtna slučaja od kovida u zemlji prijavljena su sredinom marta.

Više od 80 odsto novih pozitivnih slučajeva kovida-19 zabeležen je u Šangaju najvećem gradu zemlje koji je stavljen pod mere skoro potpunog zaključavanja prošle nedelje. 

Grad od 25 miliona stanovnika će pretvoriti ogromni izložbeni centar u poljsku bolnicu kapaciteta od 40.000 kreveta, javila je novinska agencija Sinhua.

Nacionalni centar za kongrese i izložbe svake godine organizuje veliki sajam proizvoda iz uvoza. 

Iako je ogromna većina slučajeva u Šangaju ocenjana kao asimptomatična, svaka osoba koja je testirana pozitivno, uključujući decu, odlazi u centre za izolaciju inficiranih kovidom.

Ta politika nailazi na osporavanja na društvenim mrežama pošto se deca, čak i bebe, odvajaju od roditelja ako su oni pozitivni a njihovi roditelji negativni na virus.

U Sudžuu, gradu na 70 kilometera od Šangaja, zdravstvene vlasti saopštile su ovog vikenda da su otkrile mutaciju omikron soja virusa do sada nepoznatu u nacinalnim, ali i u međunarodnim bazama podataka

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kina pojačala lokdaun
Kina koronavirus

Koronavirus

20.03.2022. 16:10

Kina pojačala lokdaun

Kina je objavila da jača mere zaključavanja u provniciji Džilin, koja se graniči sa Severnom Korejom i Rusijom, posle skoka broja zaraženih kovidom-19 u toj oblasti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve