Svet
03.10.2022. 00:19
Beta

BiH

Kristijan Šmit nametnuo izmene Izbornog zakona - šta to tačno znači

kristijan šmit, 3. 10. 2022.
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik Kristijan Šmit nametnuo je izmene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

"Kada govorimo o integritetu izbornog procesa, imam kratku, ali veoma jasnu poruku za one koji imaju loše namere ili su demonstrirali loše ponašanje - imajte na umu da ćemo iskoristiti sva raspoloživa sredstva da to otkrijemo i kaznimo", naveo je Šmit, obraćajući se građanima BiH.

On je istakao da glasačka volja mora biti ispoštovana.

"Ono što mora uslediti je brzo formiranje vlada, parlamenata i pravosudnih institucija, koje moraju biti spremne da se odmah uhvate u koštac sa brojnim ozbiljnim pitanjima koja se nalaze pred ovom zemljom i njenim gradjanima", naveo je Visoki predstavnik u BiH.

Prema njegovim rečima, to je potrebno kako bi BiH mogla napredovati na svom putu ka kandidatskom statusu za EU.

"Svi mi, a posebno oni koji su izabrani na ovim izborima, moramo se bolje pripremiti da izborimo bitku protiv korupcije i nepotizma. Biću čvrsto na strani onih koji se bore za ovaj uzvišeni cilj", ocenio je Šmit.

Dalje je kazao da je nametnuo mere koje će unaprediti funkcionalnost institucija u Federaciji BiH, dodavši da će te mere omogućiti svim gradjanima da se njihov glas čuje i osigurati im da ih zaista i predstavljaju oni koje su izabrali.

"Izmene koje sam uveo neće uticati na glasove koje ste dali. Ovo su vaši izbori. One se ne odnose na direktne izbore već na post-izborne pregovore o stranačkim koalicijama, kao i uspostavljanje indirektno izabranih tela", naveo je Šmit.

Prema njegovim rečima, ovo nije i ne može biti velika reforma Izbornog zakona, već su to mere koje će pomoći da BiH bude u stanju da pripremi razgovore na demokratski način i da daju rezultate.

"Ovo takođe nije primena odluka državnih i medjunarodnih sudova. To je i dalje neophodno učiniti što je pre moguće. Da sam mogao, odnosno da imam pravo da to uradim, ja bih to već uradio", kazao je Visoki predstavnik u BiH.

Još je rekao da je pravo da se menjaju odredbe Dajtonskog sporazuma isključivo pravo parlamenta BiH.

Naglasio je da svojim odlukama uvodi mehanizmi za deblokadu i strogo utvrđeni rokovi, čime će se osigurati funkcionalnost Federacije BiH.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Opšti izbori u BiH i šta sve, zapravo, biraju građani
1

Nedelja

02.10.2022. 07:11

Opšti izbori u BiH i šta sve, zapravo, biraju građani

U Bosni i Hercegovini građani na opšim izborima u nedelju biraju nove članove Predsedništva BiH, predsednika Republike Srpske, poslanike za parlament BiH, skupštinu Republike Srpske, parlament Federacije BiH (FBiH) i za skupštine deset kantona u Federaciji BiH.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve