Svet
02.10.2022. 07:11
Beta

Nedelja

Opšti izbori u BiH i šta sve, zapravo, biraju građani

1
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

U Bosni i Hercegovini građani na opšim izborima u nedelju biraju nove članove Predsedništva BiH, predsednika Republike Srpske, poslanike za parlament BiH, skupštinu Republike Srpske, parlament Federacije BiH (FBiH) i za skupštine deset kantona u Federaciji BiH.

U birački spisak upisano je 3.368.666 glasača, od kojih će 63.264 glasati putem pošte.

Iz Centralne izborne komisije BiH saopšteno je da se na izbornim listićima nalazi 127 političkih subjekata, od čega su 72 političke stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata.

Najveća pažnja javnosti u zemlji usmerena je na izbor novih članova Predsedništva BiH, od kojih se bošnjački i hrvatski član biraju u Federaciji BiH, kao jednoj izbornoj jedinici, a srpski član u Republici Srpskoj, u drugoj izbornoj jedinici.

Za bošnjačkog člana Predsedništva bitka će se voditi između Bakira Izetbegovića, kandidata Stranke demokratske akcije (SDA), i Denisa Bećirovića iz SDP-a BiH, koga su podržale i ostale opoziciione stranke u Federaciji BiH.

U trci za hrvatskog člana Predsedništva BiH su kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ Bojana Krišto i Željko Komšić iz Demokratske fronte (DF).

Birači iz Republike Srpske moći će da biraju između pet kandidata za člana Predsedništva BiH, a glavni rivali su kandidatkinja Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Željka Cvijanović i Mirko Šarović iz Srpske demokratske stranke (SDS).

Željka Cvijanović je u prethodnom mandatu bila na funkciji predsednice Republike Srpske, dok je lider SNSD-a Milorad Dodik bio srpski član Predsedništva BiH.

Dodik jer sada u utrci za predsednika RS, a od 31 kandidata za tu poziciju, najveći rival mu je Jelena Trivić, kandidat opozicionih stranaka u RS (PDP i SDS).

Pored domaćih posmatrača, izbore u Bosni i Hercegovini pratiće i desetine međunarodnoh posmatrača, koji će oceniti stepen kvaliteta i demokratičnosti izbornog procesa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dodik o odnosu s Zoranom Milanovićem...
milorad dodik

Član Predsedništva BiH

27.09.2022. 16:15

Dodik o odnosu s Zoranom Milanovićem...

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da hrvatski predsednik Zoran Milanović iznosi stavove sa kojima se čovek teško može složiti, ali da njegov zadatak kao lidera nije da stalno traži razlike, već da pokušava da napravi nešto korisno za zajednicu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
1°C
08.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve