Svet
03.10.2022. 00:09
R.E./Beta

Ko je pobednik?

Izbori u BiH: Objavljeni preliminarni rezultati, pobeda proslavljena...

bosna, 3. 9. 2022.
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

Centralna izborna komisija objavila je prve preliminarne rezultate za izbor predsednika Republike Srpske.

Na obrađenih 81,91 odsto biračkih mesta, kandidat SNSD Milorad Dodik osvojio je 242.851 glas ili 48.80 odsto, dok je 212.452 glasova ili 42.69 odsto osvojila Jelena Trivić.

Iako se još uvek čekaju zvanični podaci izbora i Jelena Trivić (PDP) i Milorad Dodik ne samo da su proglasili pobedu već su je i proslavili. 

"Željka Cvijanović je srpski član Predsedništva BiH, a ja sam predsednik Republike Srpske", rekao je Dodik.

Sa druge strane, pre nego što je Jelena Trivić proglasila pobedu, lider PDP-a Branislav Borenović saopštio je da je na osnovu 72,3 posto prebrojanih glasova Jelena Trivić osvojila 263.560 glasova ili 51,2 odsto, a njen protivkandidat Milorad Dodik iz SNSD-a 225.265 glasova ili 48,7 odsto.

Dodik je pobedu proslavio uz pesmu "Ne može nam niko ništa", dok je Jelena Trivić slavila uz trubače. 

Kada je reč o samom procesu glasanja član Centralne izborne komisije BiH (CIK) Vlado Rogić izjavio je da je izborni dan protekao uspešno i da su članovi CIК-a zadovoljni tokom izbornog procesa i svim onim što se događalo na biračkim mestima u BiH.

"Ako uzmemo u obzir desetak vanrednih situcija o kojima smo informisani koji mogu u jednom slučaju biti krivično delo, a u ostalih osam ili devet samo narušavanje javnog reda i mira, možemo reći da je izborni dan protekao uspešno", rekao je Rogić.
 

On je naveo da će se kompletna slika o izborima stvoriti kada se prikupe svi podaci iz gradskih i opštnskih izbornih komisija, kao i od domaćih i međunarodnih posmatrača, kojih je na ovim izborima bilo 60.000.

Rogić je napomenuo da je CIК za sada primio 25, kako je rekao, ozbiljnih prigovora za kršenje izborne tišine i 35 prijava o ozbiljnim povredama biračkog procesa, koje će biti prosuirane i obradjene.

On je kao najteži slučaj naveo jedno biračko mesto u Novom Gradu, te naveo da CIК zbog toga, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, najverovatnije sutra održati sednicu i doneti odluku o odgađanju izbora na tom mestu.

Što se prvih rezultata tiče, prema podacima izbornih štabova stranaka iz Federacije BiH, opozicioni kandidat za bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denis Bećirović (SDP) vodi u odnosu na svog protivkandidata Bakira Izetbegovića iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Kada je reč o utrci za člana Predsedništva BiH iz hrvatskog naroda, Željko Komšić iz Demokratske fronte (DF) ima uverljivu prednost sa za sada osvojenih 147.862 glasova, u odnosu na svoju protivkandidatkinju Borjanu Krišto iz HDZ BiH sa osvo jenih 64.400 glasova.

Kandidat opozicije za srpskog člana Predsedništva BiH Mirko Šarović priznao je poraz od kandidatkinje Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Željke Cvijanović.

On je kazao da je na osnovu 49 posto glasova Cvijanović osvojila prednost od 50.000 glasova, koja je, kako je kazao, nedostižna.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kristijan Šmit pozvao građane BiH da izađu na izbore u nedelju
Kristijan Šmit, 2. 10. 2022.

Opšti izbori

02.10.2022. 08:40

Kristijan Šmit pozvao građane BiH da izađu na izbore u nedelju

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovni Kristijan Šmit, pozvao je građane BiH da na opštim izborima, koi se održavaju u nedelju, iskoriste demokratsko pravo glasa i tako aktivno učestvuju u definisanju smera države za naredne četiri godine.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve