Svet
25.09.2021. 20:05
Tanjug

Borba se nastavlja

Kuba počela izvoz svoje vakcine protiv koronavirusa

Vakcine
Izvor: AAP / JAMES ROSS

Kuba je danas saopštila da je prvi put izvezla Vijetnamu svoju vakcinu protiv korona virusa Abdala koja se daje u tri doze, što je početna pošiljka u okviru ugovora o isporuci pet miliona doza ovoj zemlji.

Kubanski naučnici su razvili tri domaće vakcine protiv Covid-19 i čekaju da dobiju zvaničnu potvrdu od Svetske zdravstvene organizacije, preneo je Rojters.

Državna farmaceutska korporacija BioKubaFarma objavila je informaciju o izvozu na Tviteru, nakon što je ranije ove sedmice navela da je proizvela dovoljne količine vakcina da ispuni cilj imunizacije više od 90 odsto lokalnog stanovništva do sredine novembra.

BioKubaFarma je navela da godišnje može da proizvede 100 miliona doza vakcina Abdala, Soberana 2 i Soberana Plus, za koje je nedavno rekla da za oko 90 odsto smanjuju rizik od ozbiljnog oboljevanja ili smrtnosti.

Potpredsednica korporacije BioKubaFarma, Majda Mauri izjavila je da će, nakon što se ostvare ciljevi snabdevanja u zemlji, početi isporuka vakcina drugim zemljama uključujući Iran i Venecuelu.

"U razgovorima smo o regulatornim pitanjima sa Argentinom i sa drugim zemljama u različitim regionima sveta", istakla je ona, preneli su državni mediji.

Iran već proizvodi vakcinu Soberana-2.

Vijetnam, Argentina i Meksiko izrazili su nadu da će uskoro proizvoditi kubanske vakcine, dok brojne zemlje koriste druge kubanske lekove u protokolima prilikom lečenja kovid-19.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Vakcine" i u prodavnicama brze hrane, IT opreme, na utakmicama
vakcine, vakcinacija

Nemačka

13.09.2021. 22:05

"Vakcine" i u prodavnicama brze hrane, IT opreme, na utakmicama

Zdravstveni radnici u Nemačkoj obilaze prodavnice brze hrane, hokejaške utakmice i prodavnice za kompjutersku opremu širom zemlje u pokušaju da nagovore ljude da prime vakcinu protiv kovida.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve