Svet
13.06.2023. 15:03
Beta/Ap

(Ne)očekivano

Lukašenko o tome da li bi oklevao da upotrebi rusko nuklearno oružje

Aleksandar Lukašenko
Izvor: SPUTNIK POOL / ILYA PITALEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da ne bi oklevao da naredi upotrebu ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja, koje bi trebalo da bude raspoređeno u Belorusiji, ako se njegova zemlja suoči sa agresijom.

Ranije ove godine ruski predsednik Vladimir Putin objavio je da se planira raspoređivanje nuklearnog oružja kratkog dometa u susednu Belorusiju, saveznicu Moskve, što je potez koji se smatra upozorenjem Zapadu zbog njegove sve veće vojne podrške Ukrajini.

Putin je naglasio da će Rusija zadržati kontrolu nad oružjem, ali Lukašenkova izjava govori suprotno, navodi AP.

"Ne daj bože da danas moram da donesem odluku da upotrebim to oružje, ali ne bi bilo oklevanja ako se suočimo sa agresijom", rekao je Lukašenko, prenela je beloruska državna agencija BelTA.
 

Ruski zvaničnici nisu odmah komentarisali Lukašenkove izjave.

Lukašenko je naglasio da je on tražio od Putina da razmesti rusko nuklearno naoružanje u Belorusiju i dodao da je taj korak neophodan kako bi se zaustavila potencijalna agresija.

"Verujem da niko ne bi želeo da se bori protiv zemlje koja ima to oružje. To je oružje za odvraćanje", rekao je Lukašenko.

Putin je tokom sastanka sa Lukašenkom u petak rekao da će radovi na izgradnji objekata za nuklearno naoružanje biti završeni do 7-8. jula i da će ono brzo posle toga biti premešteno na teritoriju Belorusije.

Taktičko nuklearno naoružanje namenjeno je uništavanju neprijateljskih trupa i oružja na bojnom polju. Ima relativno kratak domet, mnogo manji od nuklearnih bojevih glava ugrađenih u interkontinentalne balističke rakete koje su sposobne da unište čitave gradove.

Lukašenko je rekao da Belorusiji nije potrebno razmeštanje ruskog strateškog nuklearnog naoružanje jer ne namerava da se bori protiv Amerike. Dodao je međutim da Belorusija priprema objekte i za interkontinentalne nuklearne rakete, za svaki slučaj.

Uz  Ukrajinu i Kazahstan, u Belorusiji je bio smešten značajnog deo sovjetskih nuklearnih arsenala, ali je nakon raspada SSSR povučeno u Rusiju prema sporazumu koji su sponzorisale SAD.

Rusija nije rekla koliko će njenog taktičkog nuklearnog oružja biti poslato u Belorusiju. Vlada SAD veruje da Rusija ima oko 2.000 taktičkog nuklearnog oružja, koje uključuje bombe koje se mogu nositi avionima, bojeve glave za rakete kratkog dometa i artiljerijske metke.

Rusija je 24. februara 2022. iskoristila teritoriju Belorusije da pošalje svoje trupe u Ukrajinu i zadržala je snage i oružje na teritoriji svog saveznika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lukašenko uradio ono što se od njega nije očekivalo
1

Belorusija

31.03.2023. 16:47

Lukašenko uradio ono što se od njega nije očekivalo

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je danas da se proglasi prekid vatre u Ukrajini i uspostavi primirje "bez prava da ijedna strana prerasporedi opremu i pregrupiše trupe".
Close
Vremenska prognoza
light rain
24°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve