Svet
27.11.2021. 19:40
Tanjug

Madrid

Marš policije protiv reforme zakona o bezbednosti

Policijski marš u Madridu
Izvor: AP / Paul White

Hiljade španskih policajaca marširalo je danas Madridom u znak protesta protiv predložene reforme zakona o bezbednosti za koju kažu da će ih ometati u obavljanju posla.

Političari iz tri glavne španske konzervativne stranke pridružili su se policajcima u protestu protiv predloženih izmena Zakona o bezbednosti građana iz 2015. godine, za koji kritičari kažu da krši pravo na protest i ograničava slobodu izražavanja, preneo je Rojters.

Policijski marš u Madridu
Izvor: AP / Paul White

Oni koji mu se protive navode da zakon dozvoljava vlastima da novčano kažnjavaju medijske organizacije zbog distribucije neovlašćenih slika policije, striktno ograničava demonstracije i nameće visoke kazne za prekršioce.

Španska levičarska vlada predložila je reforme u sklopu kojih se fotografisanje ili snimanje policije na demonstracijama više ne bi klasifikovalo kao ozbiljan prekršaj.

Prema izmenama, policija će, takođe, morati da koristi manje štetne materijale na protestima nakon što je nekoliko ljudi teško povređeno gumenim mecima koje su upotrebljavali policajci.

Dužina pritvora osumnjičenih koji su uhapšeni na protestima biće skraćena sa šest na dva sata, a novčane kazne će biti srazmerne visini zarade počinioca.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve