Svet
27.11.2021. 12:02
R.E./Tanjug

Sve ih je više...

Strah od novog soja korone: Koje sve države obustavljaju letove iz Afrike

Korona
Izvor: EPA / LUKAS BARTH-TUTTAS

Sve više država Evrope i sveta uvodi restriktivne mere prema nekim zemljama Afrike zbog otkrivanja nove varijante koronavirusa.

Francuska obustavlja sve letove iz južnog dela Afrike na 48 sati, izjavio je danas francuski ministar zdravlja Olivije Veran novinarima.

Veran je rekao da nova varijanta korona virusa otkrivena u nekim afričkim zemljama, još nije dijagnostikovana u Evropi i da će sve osobe koje su nedavno stigle iz regiona biti testirane i pažljivo praćene, preneo je Rojters.

Francuski premijer Žan Kastek naveo je u odvojenom saopštenju da će u narednim satima biti održani razgovori sa drugim liderima EU o odgovoru na novu varijantu.

Španska vlada će ograničiti letove iz Južnoafričke Republike i Bocvane zbog zabrinutosti oko veoma zarazne nove varijante kovid-19 koja se tamo pojavila, izjavila je španska ministarka zdravlja Karolina Darias.

"Videćemo za druge zemlje, ali za sada su te dve", rekla je ona za državnu TVE.

Dariasova nije iznela detalje kada će ograničenja stupiti na snagu, ali je sednica vlade, na kojoj bi takve mere bile odobrene, zakazana za sledeći utorak.
 

"Takođe, ćemo uskoro usvojiti rezoluciju... da se od putnika iz zemalja visokog rizika zahteva da, pored vakcinacije, obezbede ili test na antigen ili PCR", dodala je ona.
 

I Japan će od ponoći pooštriti granične kontrole za ljude koji stižu iz šest afričkih zemalja.

Oni koji stignu iz Južnoafričke Republike, Esvatinija, Zimbabvea, Namibije, Bocvane i Lesota moraće da prođu 10-odnevni karantin u smeštaju koji je odredila vlada, rekao je novinarima glavni sekretar vlade Hirokazu Macuno.

Italija je uvela zabranu ulaska osobama koje su u poslednjih 14 dana posetile grupu južnoafričkih država, uključujući Južnoafričku Republiku, zbog širenja nove varijante Covid-19.

Češka je, takođe, zabranila dolaske iz Južnoafričke Republike i drugih afričkih zemalja kako bi sprečila širenje nove varijante korona virusa, izjavio je češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek.

Indija je izdala savet svim državama da rigorozno testiraju i pregledaju putnike koji dolaze iz Južnoafričke Republike i drugih rizičnih zemalja zbog nove varijante korona virusa.

Zbog širenja nove varijante koronavirusa Austrilija je uvela nova ograničenja za sve koji su bili u devet južnoafričkih zemalja u kojima je potvrđeno širenje ovog novog mutiranog soja virusa.

Reč je o državama Južna Afrika, Namibija, Zimbabve, Bocvana, Lesoto, Esvatini, Sejšeli, Malavi i Mozambik.

Vlada je naredila da odmah stupa na snagu zabrana ulaska svim putnicima iz navdenih zemalja koji nisu državljani Australije i nadzirani 14-dnevni karantin za državljane Australije i njihove pratioce koje se vraćajnu iz ovih zemalja, izjavio je ministar zdravlja Greg Hant.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi soj koronavirusa pokosio cenu nafte
Nafta

Strah je veliki

26.11.2021. 18:45

Novi soj koronavirusa pokosio cenu nafte

Cene nafte su pale za više od 5,0 odsto na dvomesečni minimum, pošto je nova varijanta virusa kovid-19 unela strah i zabrinutost među investitore da bi u prvom kvartalu 2022. moglo da dođe do znatnog viška ponude.
Close
Vremenska prognoza
mist
-9°C
25.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve