Svet
29.11.2022. 19:35
Beta

Slepi putnici 

Tri migranta 11 dana sedeli na krmi tankera do Španije

1
Izvor: Beta/ Maritime Safety and Rescue Society

Španske vlasti su saopštile da su na Kanarskim ostrvima tri "slepa putnika" nađena na krmi broda koji je 11 dana plovio iz Nigerije.

Trojica nađena na krmi tankera za naftu "Alitini II" u luci Las Palmas, su u bolnici zbog dehidracije i hipotermije.

Objavljene su gotovo nestvarnu fotografiju trojice muškaraca koji sede na vrhu krme ispod masivnog trupa broda što je izuzetno opasno, jer se s krme može pasti na brodske propelere.

To nije prvi put da "slepi putnici" tako rizikuju svoje živote da bi stigli do Kanarskih ostrva, kod severozapadne Afrike.

Godine 2020. španski list "El Pais" intervjuisao je 14-godišnjeg dečaka iz Nigerije koji je preživeo dve nedelje na krmi broda i to po lošem vremenu i nemirnom moru. On je takođe putovao iz Lagosa, u Nigeriji.

Hiljade migranata i izbeglica iz severne i zapadne Afrike su poslednjih godina stigle na Kanarska ostrva. Većina  opasno rizikuje da preplovi Atlantik u prepunim čamcima iz Maroka, Zapadne Sahare, Mauritanije i Senegala. 

Samo ove godine više od 11.600 ljudi stiglo je brodovima do španskih ostrva po podacima španskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Međunarodna organizacija UN za migracije evidentirala je u 2021. godini 1.532 smrtna slučaja na različitim prekomorskim rutama.

 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Deca migranti su na putu i do devet godina!
migranti, deca

FPN

13.10.2022. 16:34

Deca migranti su na putu i do devet godina!

Istraživanje o nasilju nad decom izbeglicama i migrantima koja Balkanskom rutom putuju ka zapadu Evrope "Gde god da idemo, čine nam zlo", pokazalo je da ima dece koja odrastaju na migrantskim putevima, jer traju i do devet godina, a za to vreme su izložena različitim oblicima nasilja koje najčešće nemaju kome da prijave, izjavila je profesorka Fakulteta političkih nauka (FPN) Nevenka Žegarac.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
07.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve