Svet
24.11.2022. 14:54
Beta / AP

Grčka

Spašeno nekoliko stotina migranata blizu Krita

1
Izvor: Beta / InTime / Stringer

Grčke vlasti saopštile su da je ribarski brodić dovučen u luku na Kritu nakon što je njegova posada izgubila kontrolu u nevremenu, a prevozio je 483 migranta koji su isplovili iz Libije.

Obalska straža saopštila je da su na brodu bili Sirijci, Egipćani, Pakistanci, Palestinci i Sudanci i da je bilo 336 muškaraca, 10 žena, 128 dečaka i devet devojčica i da su svi prebačeni juče na trajekt koji je privremeno pristao na južno grčko ostrvo Krit.

Putnici su prepunili ribarski čamac od 25 metara koji je isplovio iz Libije i krenuo ka Italiji, saopštila je Obalska straža. Putnici su uputili poziv u pomoć kada je brodić izgubio kontrolu dok je plovio Sredozemnim morem u blizini Krita.

Izvedena je velika spasilačka operacija, u kojoj su učestvovala grčka fregata, dva broda Obalske straže, pet trgovačkih brodova i dva ribarska pod italijanskom zastavom.

Nepovoljni vremenski uslovi sa jakim vetrovima koji su uzburkali more sprečili su migrante da se prebace na bilo koji drugi brod pa je ribarski čamac do luke na jugoistoku Krita dovukao jedan od ribarskih brodova pod italijanskom zastavom.

Ministar za migracije Notis Mitarači poslao je pismo Evropskoj komisiji u utorak popodne, tražeći da se putnici prebace u druge države Evropske unije.

On je naglasio da se od Grčke i drugih država na spoljnim granicama EU, u koje dolaze migranti u pokušaju da dođu do bogatijih evropskih zemalja, "ne može očekivati da nose sve veći teret koji je nesrazmeran njihovim kapacitetima".

Desetine hiljada ljudi koji beže od sukoba i siromaštva na Bliskom istoku, u Aziji i Africi svake godine pokušavaju da uđu u Evropsku uniju opasnim morskim putovanjima.

Većina stiže na istočna grčka ostrva sa obližnje turske obale u malim gumenim čamcima ili pokušava da pređe direktno u Italiju iz severne Afrike i Turske u većim brodovima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Srbiji razbijeno 20 grupa osumnjičenih za krijumčarenje migranata
MIgranti

Dragan Vasiljević

18.11.2022. 17:24

U Srbiji razbijeno 20 grupa osumnjičenih za krijumčarenje migranata

Pomoćnik direktora srpske policije Dragan Vasiljević izjavio je da je policija u poslednje tri godine razbila 20 organizovanih kriminalnih grupa osumnjičenih za krijumčarenje migranata i da je zbog toga pouzdan partner u borbi protiv iregularnih migracija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
02.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve