Svet
10.07.2023. 17:10
Beta

Desilo se i to

Milanović i Plenković se složili oko izbora direktora VSOA

1
Izvor: EPA / ANTONIO BAT

Hrvatski predsednik i premijer, Zoran Milanović i Andrej Plenković postigli su privremeno rešenje o upravljanju Vojno bezbednosno-obaveštajnom agencijom (VSOA) jer u ponoć ističe mandat direktoru agencije, saopšteno je u Zagrebu.

Kabinet predsednika je saopštio da je usaglašeno da do imenovanja novog direktora VSOA, a najduže mesec dana, koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz delokruga VSOA obavlja brigadir Ante Kujundžić.

Odluka stupa na snagu 11. jula 2023.

"S obzirom da je predsednik Vlade konačno pristao na Ustavom propisanu proceduru imenovanja čelnika bezbednosno -obaveštajnih agencija, kao i budući da se radi o privremenom rešenju u slučaju VSOA-e, predsednik Milanović poziva da se odmah počne s usaglašavanjem kandidata za novog direktora VSOA u skladu s ustavnom procedurom", navodi se u saopštenju.

Milanović je takođe pozvao Vladu da se hitno pristupi rešavanju i svih drugih otvorenih kadrovskih pitanja u Oružanim snagama i diplomatiji kod kojih je potrebno usaglašavanje predsednika Republike i Vlade.

Odnos vodećih državnih funikcionera, premijera i predsednika, gotovo dve godine su ozbijno narušeni, a često putem medija razmenjuju uvrede i izbegavaju pojavljivanje na istim mestima.

Novi sukob premijera koji dolazi iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i predsednika iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP), vezan je za izbor direktora VSOA kome ističe mandat.

Ministar odbrane Mario Banožić predložio je nedavno generala Miju Validžića za novog direktora, a premijer Andrej Plenković izjavio je da je reč o kompetentnoj osobi i da je na Milanoviću teret odgovornosti za to što još nije imenovan novi direktor vojne tajne službe.

Milanović je, međutim, optužio premijera i HDZ da ga ucenjuju poput kartela i naveo da je reč "o ozbiljnom pokušaju rasturanja ustavnih i zakonskih pravila", budući da se direktor VSOA bira isključivo usaglašavanjem predsednika i premijera.

On je rekao da Plenković i HDZ krše Ustav, jer pokušavaju da ograniče ustavna ovlašćenja predsednika države. Takođe je rekao da "onaj ko sam dopusti da bude iskoršćen u ovakvoj travestiji, ne može da bude kandidat" za čelnika VSOA.

Plenković je odbacio optužbe rekavši da je "reč o zloupotrebi funkcije predsednika" koji, kako je rekao, nije vođa opozicije, ali "glumi šefa opozicije".

On je rekao da neće razgovarati s Milanovićem dok se ne izvini za uvrede vladi, HDZ i njemu kao premijeru, te je predložio posrednu komunikaciju i usaglašavanje preko ministra branitelja Tome Medveda budući da Milanović ne želi da komunicira s ministrom odbrane.

Takođe je optužio predsednika za proruske i antievropske stavove.

Zbog političkog i ličnog sukoba predsednika i premijera Hrvatska već dugo nema ambasadore u brojnim državama, jer nema dogovora premijera i predsednika koji je po Ustavu sukreator spoljne politike.

To koči i dogovor u području odbrane, odnosno imenovanja na najviše funkcije, za koje je potreban potpis premijera i predsednika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
23.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve