Svet
10.05.2021. 18:00
Tanjug

Kritično u Nepalu

Mole alpiniste da im daju prazne boce za kiseonik

Mont Everest
Izvor: Shutterstock

Nepal je u tolikom nedostatku boca za kiseonik da je zamolio alpiniste koji se penju na Mont Everest da donesu njihove prazne boce umesto što ih ostavljaju na planini.

Država je dala dozvolu za penjanje više od 700 alpinista na 16 vrhova na Himalajima, od toga 408 na Mont Everest, za period između aprila i maja, kako bi pokrenula planinarsku industriju i postavila turizam na noge, prenosi Rojters.

Nepalska planinarska asocijacija (NMA) zamolila je planinare da pomognu Nepalu da se izbori sa porastom broj obolelih od kovid-19, koji je doveo zdravstveni sistem do ivice pucanja.

Čelnik NMA je rekao da su penjači i njihovi vodiči poneli sa sobom bar 3.500 boca kiseonika, koje uglavnom ostanu zakopane u lavini ili budu ostavljene na padinama tokom spuštanja niz planinu.

"Apelujemo na planinare i šerpase da vrate prazne boce kad god mogu, da bi mogli da ih napunimo i iskoristimo za lečenje pacijenata obolelih od korona virusa", rekli su iz NMA za Rojters.

Mnoge privatne i državne bolnice u Katmanduu su rekle da ne mogu da primaju više pacijenata zbog nedostatka kiseonika, a nema ni boca.

"Potrebno nam je oko 25.000 boca što pre kako bismo spasili ljude od smrti. Ovo je hitno", rekao je zvaničnik ministarstva zdravlja Samir Kumar Adihari.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Indija je zastrašujuća slika Nepala u budućnosti"
koronavirus u Nepalu

Korona ne posustaje

06.05.2021. 15:18

"Indija je zastrašujuća slika Nepala u budućnosti"

U Nepalu broj novozaraženih koronavirusom vrtoglavo raste, bolnice su pretrpane, a premijer zemlje moli za pomoć drugih država.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve