Svet
13.12.2022. 04:10
Beta

Izrael

Mosad otkrio tajnu čuvanu 60 godina

špijun
Izvor: Shutterstock

Izraelska obaveštajna agencija Mosad je posle gotovo 60 godina otkrila kako je jedan od njenih najistaknutijih špijuna, Eli Koen, uhvaćen u Siriji, a potom osuđen i obešen u Damasku 1965. godine.

Šef Mosada David Barnea je na otvaranju muzeja nazvanog po Koenu, u Hercliji kraj Tel Aviva, obelodanio sadržaj poslednjeg Koenovog telegrama poslatog navodno na dan kada je uhvaćen 19. januara 1965. godine.

U telegramu koji će biti izložen u novom muzeju je izraelski špijun pisao o sastanku sirijskog Generalštaba na kojem je učestvovao tadašnji predsednik Sirije Amin al-Hafiz.

Bernea je rekao da je razlog Koenovog hapšenja bio sporan, te da se spekulisalo o tome kako je pritisak na legendarnog špijuna bio isuviše jak, što je dovelo do toga da se upušta u dodatne rizike.

Šef Mosada je prvi put, posle, kako je rekao, nedavno sprovedene detaljne istrage otkrio da Eli Koen nije uhvaćen zbog obima poruka koje je slao, ni zbog pritiska iz sedišta MOsada da ih šalje hitno, već zato što su njegove poruke dospele u ruke sirijskog neprijatelja.

"Eli Koen je bio jedan od najboljih boraca, on nas i dalje podstiče i usađuje nam borbeni duh, hrabrost, vrednosti i posvećenost. On je izvor inspiracije ne samo za današnje borce, već sve zaposlene u Mosadu", dodao je Barnea.
 

Izrael će i dalje nastojati da se posmrtni ostaci Koena prenesu u Izrael, preneli su izraelski mediji. Ali Sirija koja je još u ratu s Izraelom, odbija da njegovo telo preda porodici.

Otkriće će, kako se očekuje, okončati decenije debate o špijunu čije je hapšenje i pogubljenje bilo rezultat uspešnog kontraobaveštajnog rada, a ne neprofesionalizma, komentarušu agencije.

Koen se u Izrael dselio iz Egipta, a Mosad ga je regrutovao i poslao u Damask, odakle je slao poruke od 1961. do 1965. godine.

On izvesno vreme proveo Južnoj Americi predstavljajući se kao biznismen s jakim vezama sa Sirijom i uspeo da se sprijatelji sa mnogim visokim sirijskim zvaničnicima.

Neki Sirijci su međutim počeli da sumnjaju u njega i Sirija je od SSSR-a nabavila uredjaje za dekodiranje i otkrivanje špijunskih poruka.

Pre no što je uhapšen, uspeo je da prenese informacije za koje Izrael tvrdi da su bile ključne za pobedu nad sirijskim snagama u ratu 1967. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dva Džejmsa Bonda jedan uz drugog na Stazi slavnih (FOTO)
Danijel Krejg 7.10.2021.

Danijel Krejg

08.10.2021. 11:03

Dva Džejmsa Bonda jedan uz drugog na Stazi slavnih (FOTO)

Glumac Danijel Krejg konačno je dobio zvezdu na holivudskoj Stazi slavnih, samo nekoliko dana pre početka prikazivanja njegovog poslednjeg filma o Džejms Bondu u SAD.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve