Svet
17.12.2023. 21:40
Beta-AFP

Seul

Na godišnjicu smrti svog oca Kim Džong Un lansirao raketu

1
Izvor: KCNA via KNS / 朝鮮通信社

Južnokorejska vojska saopštila je da je Severna Koreja u nedelju ispalila najmanje jednu balističku raketu ka Istočnom moru, poznatom i kao Japansko more.

"Sever je ispalio jednu ili više neidentifikovanih balističkih projektila ka Istočnom moru", navodi se u saopštenju južnokorejske vojske bez drugih detalja.

Proba balističke rakete dolazi u trenutku kada su Seul i Vašington upozorili Pjongjang da bi svaki nuklearni napad na SAD i Južnu Koreju doveo do kraja vladavine Severne Koreje.

Zvaničnici SAD i Južne Koreje učestvovali su u petak na drugoj sednici Nuklearne savetodavne grupe u Vašingtonu, fokusiranoj na nuklearno odvraćanje u slučaju sukoba sa Severnom Korejom.

Lansiranje rakete dolazi na godišnjicu smrti oca severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Džong Ila, koji je umro 17. decembra 2011. godine.

Prošle godine, Severna Koreja je objavila novu doktrinu prema kojoj sebi daje za pravo da izvrši preventivni atomski napad u slučaju egzistencijalne pretnje.

Status nuklearne države takođe je upisan u Ustav Severne Koreje.

Pjongjang je u novembru uspeo da u orbitu postavi vojni špijunski satelit, koji je, kako navode severnokorejske vlasti, sposoban da otkrije američke i južnokorejske vojne lokacije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Južna Koreja i nezdrava opsednutost medaljama
Olimpijske igre

Olimpijske igre

14.12.2023. 11:47

Južna Koreja i nezdrava opsednutost medaljama

Predsednik Olimpijskog komiteta Južne Koreje branio je odluku o slanju stotina sportista u vojni kamp sledeće nedelje u okviru priprema za Olimpijske igre u Parizu 2024, navodeći potrebu da se usadi mentalna čvrstina takmičarima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve