Svet
03.07.2023. 10:02
Beta-AFP

Rusija

Neće biti nove mobilizacije posle pobune Vagnera

vagner
Izvor: EPA / MAXIM SHIPENKOV

Visoki zvaničnik donjeg doma ruskog parlamenta Dume odbacio je navode o potrebi nove vojne mobilizacije u zemlji da bi se nadomestili pripadnici paravojne grupe Vagner koji se više ne bore u Ukrajini.

"Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je jasno, razumljivo i konkretno da neće biti nove mobilizacije", rekao je za agenciju TASS Andrej Kartapolov, koji u Dumi vodi Odbor za odbranu.

"Nema nikakve potrebe za mobilizacijom danas niti u bliskoj budućnosti", dodao je on.

Ocenio da nema pretnje za smanjenje borbenog potencijala, kako je naveo, srednjoročno ni dugoročno, kao i da Moskva ima dovoljno oružanih snaga da zamene pripadnike Vagnera, preneo je TASS.

Po njegovim rečima u trenutku kada je izvršena neuspela pobuna Vagnera nije bilo pripadnika Vagnera na prvim linijama fronta, svi su u to vreme bili u kampovima.

Posle neuspele pobune u Rusiji krajem juna, šef grupe Vagner Jevgenij Prigožin prihvatio je da ode u Belorusiju, na osnovu posredovanja Minska. Prema uslovima tog dogovora, pripadnici grupe Vagner mogu da biraju - da odu u Belorusiju, da se uključe u redovnu rusku vojsku ili da se vrate u civilni život.

Jevgenij Prigožin je izjavio da cilj njegove pobuna nije bio da svrgne vlast nego da spreči da ruski generalštab, koji optužuje da je nesposoban u sukobu u Ukrajini, rasformira njegovu plaćeničku grupu Vagner.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta će biti sa grupom Vagner
1

Prigožin i njegovi borci

29.06.2023. 19:25

Šta će biti sa grupom Vagner

Vođa plaćeničke formacije Vagner Jevgenij Prigožin odbio je da potpiše bilo kakve ugovore s Kremljom posle čega mu je saopšteno da se njegove snage više neće boriti u Ukrajini.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve